Facebook će favorizovati stranice koje se brže učitavaju

Pregledanje Facebooka, klikanje na linkove koji se prikazuju na News Feedu, pa ponovni povratak na Facebook, pa opet klik na link… poznata je priča koja, posebno na telefonima, može ponekad oduzimati mnogo vremena zbog čekanja na dugo otvaranje web stranica.  No, u Facebooku su odlučili i to da promijene, barem koliko je u njihovoj moći.

U ovoj su kompaniji, naime, primijetili da čak 40% korisnika nije spremno da čeka preko 3 sekunde na otvaranje spoljašnjeg linka, pa otkazuju takvo sporo učitavanje i vraćaju se nazad na News Feed. Najnovije promjene u algoritmima koji selektuju šta prikazati na News Feedu rangiraće stranice prema njihovom vremenu učitavanja. Ono će se računati prema prosječnoj brzini učitavanja stranica, ali će uzimati u obzir i vezu na kojoj se korisnik nalazi.

Ukoliko Facebook zaključi da bi za otvaranje nekog linka bilo potrebno previše vremena, rjeđe će ga prikazivati korisnicima ili će ga smještati niže u News Feedu. Pri vrhu će, dakle, najčešće biti oni linkoviza koje se, posebno na telefonima, neće morati predugo čekati na otvaranje. Promjene algoritma zaživjeće, kako su najavili iz kompanije, u narednih nekoliko mjeseci.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.