Pregled štampe za 2. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Privreda nije na putu oporavka

Vlada prilikom mjesečnog objavljivanja stanja ekonomske politike, obmanjuje i šminka statističke podatke, jer nijedan makroekonomski pokazatelj ne ukazuje da je ekonomija na putu oporavka, saopštila je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Zdenka Popović.

Poboljšati rezultat, dobit oko 1,7 miliona eura

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) tokom šest mjeseci ove godine ostvario je neto dobit od 1.699.417 eura, što je više nego dvostruko bolji rezultat u odnosu na isti period 2016. Podaci iz bilansa uspjeha objavljeni na sajtu berze pokazuju da su prihodi porasli na 15,53 miliona eura, a rashodi na 14,13 miliona.

Imali gubitak 600 hiljada

Hotelska grupa Budvanska rivijera za šest mjeseci ove godine je zabilježila gubitak od oko 600 hiljada eura. To je, kako je saopšteno iz kompanije, 27 odsto manje nego u istom periodu 2016.

Dnevne novine

Ne treba odlagati uvođenje ekonomskog državljanstva

Uvođenje programa ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori ne bi trebalo suviše odlagati, jer za to nema bitnijeg razloga, ocijenili su u Montenegro biznis alijansi (MBA).

Bez posla 46.880 građana

U Crnoj Gori je ove sedmice 46.880 nezaposlenih, 1,26 odsto više nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje.

Raspisan tender za pretkvalifikaciju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je juče javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja.

Dan

Ispitati naplatu duga imovinom

Apsolutno su neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje potpredsjednika SDP-a Raška Konjevića da su Vlada i Ministarstvo finansija načinili niz pravnih propusta i prekršili zakon u korist kompanija Work finder i Đurković kompani, naveli su iz tih resora odgovarajući na optužbe Konjevića.

Vlada manipuliše statističkim podacima

Vlada prilikom mjesečnog objavljivanja stanja ekonomske politike, obmanjuje, manipuliše i šminka statističke podatke, jer nijedan makroekonomski pokazatelj ne ukazuje da je crnogorska ekonomija na putu oporavka, saopštila je potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović.

Obavezan plan oporavka

Ministarstvo finansija pozvalo je sve zainteresovane da se do 11. septembra prijave na javnu raspravu o nacrtu zakona o sanaciji banaka, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o bankama. Oba pravna akta pripremila je Centralna banka (CBCG).

Pobjeda

Uvode sanacioni fond

Javna rasprava o nacrtima zakona o sanaciji banaka, i o izmjenama Zakona o bankama počela je juče i trajaće do 11. septembra, navedeno je na sajtu Ministarstva finansija koje je raspisalo javnu raspravu o ovim zakonima koje je pripremila Centralna banka.

Traže zabranu gradnje

Vlada i skupštinska većina nijesu poštovali odluku o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu hotela “Kraljičina plaza, koja se odnosi na praćenje njegove realizacije, zbog čega se mora smatrati nevažećim saopštio je juče potpredsjednik Demokrata Mijomir Pejović na konferenciji za novinare.

Bankama treba 15 miliona za dokapitalizaciju

Banke do kraja tekuće godine treba da se dokapitalizuju sa preko 15 miliona eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke ali nijesu navodili imena banaka j er ih zakon u tome sprečava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *