Ko je Nikola Ljušev, novi izvršni direktor Crnogorskog Telekoma?

Dodajte komentar

Novi izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev do novembra prošle godine bio je generalni direktor makedonske telekomunikacione kompanije VIP koja je, prema pisanju medija, posjedovala opremu kakva je korišćena za nelegalno masovno prisluškivanje u Makedoniji.

Deutsche Welle (DW) je objavio da je istraga Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) Makedonije pokazala da je  Uprava za bezbjednost i kontraobavještajni rad (UBK) te zemlje u periodu od 2008. do 2015. masovno i nelegalno prisluškivala komunikacije preko opreme nabavljene od švedskog telekomunikacionog giganta Erikson. Takvu opremu posjedovali su i Makedonski Telekom i VIP.

“Samo nekoliko dana nakon što je SJO saopštilo da je dobilo podatke od jednog telefonskog operatera u Makedoniji, VIP je neočekivano odlučio da se dugogodišnjem generalnom direktoru Nikoli Ljuševu zahvali na saradnji”, objavio je DW u novembru prošle godine.

Ljušev je za DW tada rekao da se radilo o njegovoj „ličnoj odluci”, ali nije objasnio šta je bio povod za nju. Istovremeno, iz centrale Telekoma Austrija u Beču, saopštili da nijesu bili ni pod kakvim političkom pritiskom kada su donosili odluku da, nakon ostavke Ljuševa, na njegovo mjesto imenuju dugogodišnjeg direktora konkurentskog Makedonskog Telekoma.

U Telekomu očekuju da će novi dirketor da unaprijedi poslovanje i ostvare planiramoIz Crnogorskog Telekoma kazali su za “Vijesti” da Ljušev posjeduje bogato iskustvo u telekomunikacijama i riječ je o vrhunskom stručnjaku koji je, uz diplomu inženjera za elektroniku i telekomunikacije, dodatno obrazovanje stekao i u prestižnim međunarodnim obrazovnim institucijama, uključujući i Harvard Business School.

“Odbor direktora imenovao je Nikolu Ljuševa za prvog čovjeka kompanije, uz uvjerenje da će njegovo znanje, bogato iskustvo i dosadašnji rezultati doprinijeti daljem unapređenju poslovanja i ostvarivanju planiranih ciljeva. Najoštrije odbacujemo sve spekulacije u vezi sa navodima o mogućnosti prisluškivanja građana Crne Gore, te smatramo kako su takvi navodi zlonamjerni i u potpunosti neutemeljeni”, kazali su iz Telekoma odgovarajući na pitanje da li strahuju da bi imenovanje Ljuševa moglo narušiti dosadašnji imidž Telekoma i da li građani sada treba da strahuju od mogućeg prisluškivanja.

Crnogorski Telekom je 2004. promijenio vlasnika “u paketu” sa Makedonskim Telekomom. Tada ih je kupio Mađar Telekom (dio Dojče Telekom grupe) koji je u decembru 2011. sklopio sporazum sa američkim Ministarstvom pravde, kojim je priznao krivicu za podmićivanje u procesu privatizacije ta dva telekoma.

Na pitanje “Vijesti” da li manjinski akcionari CT-a smatraju da bi imenovanje Ljuševa za izvršnog direktora kompanije moglo negativno uticati na njen imidž, njihov predstavnik u bordu direktora Balša Čavlović je odgovorio da s obzirom na to da je istraga makedonskog tužilastva u toku, ne bi je povezivao sa imidžom CT-a.

“Ono što bih naglasio jeste da je ovo treći čovjek na čelu CT-a u posljednjih godinu, što ne smatram dobrom praksom. Od Ljuševa očekujem vidne rezultate, u kratkom roku, posebno u dijelu povećanja prihoda, i vanredne napore u pravcu poboljšanja pozicije CT-a na crnogorskoj berzi”, istakao je Čavlović.

Ljušev funkciju preuzima u septembru.

Al Jazeera je početkom 2015. objavila da za masovno prisluškivanje opozicija sumnjiči bivšeg premijera Nikolu Gruevskog i njegovog bratanca Sašu Mijalkova, dugogodišnjeg šefa Uprave za državnu bezbjednost.

“Masovno prisluškivanje prevazilazi okvire afere i skandala. Tonski zapisi koje je do sada objavio lider opozicionih Socijaldemokrata Zoran Zaevupućuju, ne samo na osiono kršenje Ustava i zakona, već i na najgrublje zloupotrebe vlasti, kontrolu medija i sudova, montiranje političkih i sudskih procesa, mešanje u izbore…Masovno prisluškivanje političara, novinara, biznismena, funkcionera, vjerskih poglavara… vršila je služba bezbjednosti po nalogu Gruevskog i Mijalkova, tvrdi opozicija,” navela je Al Džazira.

Portal Vesti-online.rs 18. jula ove godine prenio je da je Apelacioni sud u Skoplju naložio pritvor trojici pripadnika Uprave za bezbjednost koji su osumnjičeni u slučajevima specijalnog tužilaštva “Meta” i “Tvrđava”, koji obuhvataju ilegalno prisluškivanje građana i uništavanje opreme za prisluškivanje. Gruevski, koji je optužen da je učestvovao u masovnom nezakonitom prisluškivanju u Makedoniji,  bio je šef Pete uprave UBK, koja je nadležna za praćenje komunikacija i koja je, prema Specijalnom tužilaštvu nezakonito prisluškivala funkcionere, političare, novinare, strane diplomate i hiljade drugih građana između 2008. i 2015.

Po zahtjevu Specijalnog tužilaštva odluka o oduzimanju pasoša je promijenjena u pritvor i bivšem šefu kabineta tadašnjeg prvog čovjeka UBK Toniju Jakimovskom koji se sada nalazi na mjestu generalnog direktora Jugoistočnog evropskog centra za sprovođenje zakona (Selek), sa sjedištem u Bukureštu, kao i radniku UBK Nikoli Boškovskom.

Mijalkovu je Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu odluku Krivičnog suda o oduzimanju pasoša.

Predstavnik manjinskih akcionara Balša Čavlović kazao je da je percepcija o kompaniji u javnosti u posljednjoj godini “sve lošija, što odražava cijena CT-a na crnogorskoj berzi”.

“U ovim delikatnim trenucima za CT od krucijalne važnosti da se svaki sljedeći korak odbora direktora i većinskog vlasnika pažljivo vuče kako bi se zaustavila dalja  degradacija  imidža, kao i pad prometa i cijene na berzi”, zaključio je Čavlović.

Cijena akcije CT-a na berzi je juče iznosila svega dva eura, dok je prije godinu bila oko tri eura.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *