I Sberbank se žalila na priznanje postupka protiv Agrokora

Dodajte komentar

Na odluku Okružnog suda u Ljubljani, kojom je proces vanredne uprave u Agrokoru priznat kao strani stečajni postupak zbog insolventnosti u Sloveniji, osim države žalila se i ruska Sberbanka, putem svoje matične banke u Rusiji i podružnice u Sloveniji, izvijestio je portal Siol.net.

Na sudu su rekli da su, do sada, dobili tri žalbe protiv rješenja, odnosno jednu Republike Slovenije te dvije Sberbank, odnosno jednu matične banke Sberbank Rusija, te drugu Sberbank u Ljubljani. Druga banka je jedan od najvećih povjerilaca Mercatora, a prva najveća banka povjerilac grupe Agrokor, navodi portal.

Kada će se odlučivati o žalbama na sudu ne mogu ocijeniti. Kako kažu, pritužbe su na odgovor poslali suprotnoj strani, odnosno posebnoj upravi Agrokora, na čelu s Antom Ramljakom.

Kakve razloge Sberbank navodi u tužbi, nije poznato. Sberbank je u junu kompaniji Agrokor Investments, koja je u neposrednom vlasništvu bivšeg prvog čovjeka Agrokora Ivice Todorića i nije zaštićena hrvatskim Zakonom o vanrednom upravljanju Agrokorom, zaplijenila 18,53 posto dionica Mercatora, a potom ih i kupila u julu na aukciji.

Slovenačka vlada je prošle sedmice podnoseći žalbu navela da je društvo Mercator od sistemskog značaja za Sloveniju, te bi stečajni psotupak protiv većinskog vlasnika Mercatora mogao ugroziti ekonomsku, socijalnu i finansijsku stabilnost Slovenije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *