Diplomatska predstavništva CG: Poluprazna zgrada od 5,6 miliona u Briselu

Dodajte komentar
Crnogorska kuća na Dedinju

Državna revizorska institucija dalaje uslovno mišljenje na pravilnosti materijalno-finansijskog poslovanja naših diplomatskih predstavništava u Rusiji, Srbiji i Belgiji, te stalnih misija pri EU i NATO. Uslovno mišljenje dato je i na usklađenost poslovanja predstavništava sa propisima Ministarstva vanjskih poslova.

U ambasadi u Moskvi ambasadori su lani bili Zoran Jocović i Igor Jovović, u Srbiji Branislav Mićunović, u Briselu Vladimir Radulović, u generalnom konzulatu u Srbiji Milorad Kankaraš, u Misiji pri EU Ivan Leković i Goran Sarkić, a u NATO Dragana Radulović.

Nepravilnosti

U izvještaju DRI, koji su sačinili Nikola N. Kovačević i dr Branislav Radulović, između ostalog se navodi da su kršili zakone i uredbe o državnoj imovini, o administrativnim taksama, o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugih primanja, o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini…

Džavna revizija je konstatovala da jedna od dvije zgrade koje su po odobrenju Vlade kupljene u Briselu za 5,6 miliona eura, a u čije je opremanje uloženo 213.935 eura, stoji prazna.

“U postupku revizije je utvrđeno da je u jednoj zgradi smještena Ambasada Crne Gore i Stalna misija pri EU u Briselu, dok druga nije stavljena u funkciju. Imajući u vidu značajan iznos novca koji je dat za nabavku i opremanje, DRI preporučuje Ministarstvu vanjskih poslova da inicira da se u što kraćem roku stavi u funkciju”, navodi se u izvještaju DRI.

Diplomatska predstavništva nijesu blagovremeno dostavljala Ministarstvu izvještaje o ostvarenim prihodima i utrošenim sredstvima sa pratećom dokumentacijom. Nijesu dostavljali ni mjesečne predloge zahtjeva za potrošnju u predviđenom roku, a Generalni konzulat u Srbiji i Stalna misija pri EU ni predloge budžeta za 2016. Revizijom je takođe utvrđeno da ambasade u Rusiji i Srbiji nijesu uplaćivale dio konzularnih prihoda u propisanom roku na namjenski račun. Ruska je dio prihoda uplaćivala u blagajnu za re- dovno poslovanje. Ambasada i konzulat u Srbiji i u Rusiji ne prave evidenciju blagajničkih transakcija za konzularne prihode kroz dnevnik blagajne. Generalni konzulat u Srbiji nije otvorilo žiro račun za uplatu konzularnih prihoda, što je bio dužan.

Ambasada u Rusiji nije prezentirala dokaz (zapisnik) da je prilikom dolaska novog šefa predstavništva izvršena primopredaja rezidencije stana kako je to propisano. Revizijom su utvrđene nepravilnosti i nedostaci u evidentiranju i popisu pokretne i nepokretne imovine kod svih revidiranih predstavništava navode revizori.

Zarade

Za troškove zarada i dodataka najviše je potrošeno u stalnoj misiji u Briselu, gdje radi 17 ljudi, 771.000 eura, u misiji NATO plate devet zaposlenih su 284.000, u Srbiji sedam zaposlenih prima 247.398, u ambasadi u Briselu troje zaposlenih ima 113.324, u Rusiji dvoje zaposelnih blizu 100.000 i u Generalnom konzulatu u Beogradu dvoje zaposelnih 67.000 eura. Zanimljivo je da je godišnja školarina za dvoje djece jednog zaposlenog u ambasadi u Beogradu, koja su pohađala Internacionalnu osnovnu školu, plaćeno 16.250 eura. Ministarstvo vanjskih poslova je izdalo rješenja za ove dvije školarine. Istovremeno je za djecu sedam zaposlenih u Stalnoj misiji u Briselu plaćena godišnja školarina ukupno 5.715 eura.

Za ugovorene naknade, odnosno zarade angažovanom lokalnom osoblju najviše je plaćeno u diplomatskom predstavništvu u Srbiji blizu 63.000 eura, potom u Stalnoj milisiji u Briselu 54.655, Rusiji 48.100, Misiji pri NATO 47.390, u Ambasadi u Briselu 43.800 i Konzulatu u Beogradu 6.600 eura.

U DRI izvještaju se takođe navodi da predstavništva nijesu plaćala troškove u odobrenim granicama i po namjenama utvrđenim budžetom Ministarstva.

Diplomatska predstavništva nijesu 17.908 eura troškova dokumentovala ili su ih pravdala neadekvatnom dokumentacijom Misija N pri EU 15.547, pri NATO 1.282,37 i Ambasada u Belgiji 1.079 eura kontatovali su revizori.

Najveća reprezentacija u Srbiji

Najveće troškove reprezentacije su u ambasadi u Srbiji, 10.027 plus 3.800 u konzulatu, na drugom mjestu je Rusija 7.285, potom ambasada u Briselu 6.082, NATO 5,523 i u Misiji pri EU 4.900 eura.

Zanimljivo je da su najveći troškovi goriva bili u konzulatu u Beogradu, od 5.350, plus u ambasadi 3.100, potom u misiji u Briselu 4.400, u Moskvi 1.900, u ambasadi u Briselu 1.800, i u misiji pri NATO 990 eura. Ambasada u Srbiji, misije pri EU i NATO troškove mobilnih telefo-
na plaćali su za sve zaposlene, što nije u skladu sa pravilnikom koji propisuje da pravo na troškove mobilnih telefona ima šef predstavništva, drugi diplomata po rangu, šef konzularne službe i vozač, ukoliko predstavništvo ima više od četiri zaposlena.

(Cijeli tekst pročitajte u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *