Automobilski sektor oborio evropske indekse

Dodajte komentar

Nakon objave Njemačke da će pokrenuti tužbu protiv proizvođača automobila, ovaj sektor potopio je evropske indekse.

Njemački DAX izgubio je 0,4% vrijednosti i zatvorio trgovanje na 12.118,3 poena, dok je francuski CAC korigovao vrijednost naniže za 0,7% na 5.093,8 poena. Britanski FTSE završio je sesiju na 7.372 poena, uz skromnu promjenu vrijednosti, a akcije bankarskog sektora bile su među najvećim dobitnicima.

Američke kompanije nastavile su sezonu pozitivnih kvartalnih izvještaja, a Dow Jones našao se na rekordnom nivou od 21.891,1 poen, uvećavši vrijednost za 0,3%. Najveći rast u okviru ovog pokazatelja zabilježili su Chevron i Home Depot. Indeks S&P500 je registrovao neznatan pad na 2.470,3 poena. Po procjeni analitičara FactSet-a, 73% kompanija iz sastava ove indeksne korpe, koje su do sada objavile rezultate, prevazišlo je očekivanja investitora u pogledu ostvarenog prihoda i dobiti u drugom kvartalu. Nasdaq je oslabio 0,4% i skliznuo na 6.348,1 poen, najviše usljed negativnih korekcija Facebook-a i Alphabet-a.

Nafta je nastavila oporavak i na jučerašnjem trgovanju, bilježeći rast od 9% tokom jula. Članice OPEC-a će se sastati sa ostalim velikim proizvođačima 7. i 8. avgusta, kako bi postigli dogovor o planu smanjenja proizvodnje od početka naredne godine. Američki WTI konačno je prešao psihološki nivo od 50 USD po barelu, i na zatvaranju američkih berzi vrijdio je 50,3 USD. Evropski Brent registrovao je 52,6 USD po barelu, dok je prirodni gas zabilježio snažan pad od 4,1% na 2,82 USD po kubnom metru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *