Venecuela: Maduro proglasio pobjedu, haos na ulicama

Dodajte komentar

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio pobedu na izborima za Ustavotvornu skupštinu. Opozicija: Glasalo 12 odsto. Na ulicama nasilje, deset mrtvih.

“Imamo Ustavotvornu skupštinu”, rekao je Maduro obraćajući se na stotinama pristalica u Karakasu, nakon što je izborna komisija saopštila da je izlaznost građana iznosila 41,5 procenata, prenio je AFP. Opozicija, međutim, navodi da je izlaznost bila oko 12 odsto.

“To je najveća pobjeda, koju je revolucija ostvarila u svojoj 18-godišnjoj istoriji”, rekao je Maduro.

Glasači su birali 545 članova te Ustanotvnorne skupštine čije formiranje je zatražio predsjednik Venecuele.

Opozicione snage se već mjesecima protive tom predlogu i smatraju da će Maduro tako samo ojačati diktaturu.

Tokom glasanja demonstranti su se sukobljavali sa bezbjednosnim snagama, dok je veliki broj Venecuelanaca bojkotovao glasanje. Prema navodima vlasti, tokom sukoba život je izgubilo 10 osoba, zbog čega je jučerašnji dan bio najsmrtonosniji od kada su u aprilu počeli protesti u zemlji, prenio je Rojters.

Maduro, koji je među mnogim Venecuelancima nepopularan zbog ekonomskog kolapsa tokom četiri godine koliko je proveo na vlasti, insistirao je na jučerašnjem glasanju kako bi se oformila skupština koja bi imala široka ovlašćenja, uprkos prijetnji američkim sankcijama i višemjesečnim protestima opozicije.

Kritičari upozoravaju da bi ta skupština omogućila Maduru da raspusti Kongres kojim upravlja opozicija, da odloži buduće izbore i izmijeni izborna pravila kako bi spriječio da socijalisti budu sklonjeni s vlasti u ovoj nekada prosperitetnoj zemlji članici OPEK-a, navodi Rojters.

Aerička ambasadorka u UN Niki Hejli poručila je večeras putem Tvitera da su izbori za Ustavotvornu skupštinu koje je u Venecueli organizovao predsjednik Maduro “još jedan korak ka diktaturi” i da SAD “neće prihvatiti nezakonitu vladu” u Karakasu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ovo bio prvi zvanični odgovor iz Vašingtona na glasanje organizovano u nedjelju u trenutku kada protesti u kojima ima mrtvih potresaju Venecuelu i birači u velikoj mjeri bojkotuju izbore.

“Madurovi lažni izbori još jedan su korak ka diktaturi. Nećemo nezakonitu vladu. Venecuelanski narod i demokratija će nadvladati sve”, navela je Hejlijeva na ovoj društvenoj mreži.

Za danas su ponovo zakazani protesti pristalica opozicije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *