Poreska uprava uvodi stečaj u Izbor Bar, Blue Moon, Monetepescu i Rain Management

1 komentar

Poreska uprava podnijeće incijativu Privrednom sudu za otvaranje stečajnog postupka kod još tri poreska obveznika, i to: doo Izbor Bar, doo Blue Moon Podgorica i doo Montepesca Podgorica, dok će se kod obveznika doo Rain Management – prostorna higijena Podgorica, koji nije izmirio jednokratnu uplatu po reprogramu, ukinuti rješenje o reprogramu, te inicirati stečajni postupak nakon što se za to steknu zakonski uslovi i ispune zakonom propisani rokovi.

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Poreske uprave, kod prva tri poreska obveznika u stečajnom postupku usvojeni su planovi reorganizacije, a kako obveznici nijesu poštovali definisanu dinamiku izmirivanja poreskih obaveza, u skladu sa zakonom stekli su se uslovi za otvaranje stečaja.

“Ukupan poreski dug ovih obveznika po planovima reorganizacije iznosi 889.297,29 eura, pri čemu su dospjele, a neizmirene obaveze 799.662 eura, i to: doo Izbor Bar – iznos dospjele a neizmirene obaveze 748.751,00 eura, doo Blue Moon Podgorica – iznos dospjele, a neizmirene obaveze 38.416,76 eura i doo Montepesca Podgorica – iznos dospjele, a neizmirene obaveze: 12.494,24 eura”, precizirano je u saopštenju.

Poreski obveznik doo Rain Management – prostorna higijena Podgorica je takođe u procesu reorganizacije, a po planu reorganizacije ukupne poreske obaveze iznose 112.251,85 eura. Kompanija je aplicirala i za reprogram poreskog duga u iznosu od 107.440,09 eura.

“Međutim, ovaj obveznik u propisanom roku nije izvršio jednokratnu uplatu u iznosu od 10.744,01 eura, zbog čega će kod njega najprije biti ukinuto rješenje o reprogramu, a zatim i iniciran stečaj.  Poreska uprava je prethodno inicirala otvaranje stečajnog postupka kod osam poreskih obveznika, uključujući i AD Radoje Dakić Podgorica i doo Ave Maria Koljčević Podgorica, a stečajni postupak kod doo Sindčel Nikšić, pokrenut takođe od strane Poreske uprave, uspješno je okončan prodajom imovine poreskog dužnika, čime će se naplatiti i poreski dug ovog lica”, navedeno je u saopštenju.

Najavljeno je da će u cilju efikasnog upravljanja poreskim dugom ova mjera biti preduzimana za obezbjeđenje potraživanja prema obveznicima koji ne izmiruju poreski dug u sistemu reprograma, kao i prema obveznicima kojima se rješenja o reprogramu ukinu u skladu sa odredbama Zakona o reprogramu poreskog potraživanja.

 “Javnost će po isteku roka dospijeća jednokratne uplate za sve obveznike koji su ušli u reprogram biti obaviještena o obveznicima koji ovu obavezu nijesu ispunili i kojima su rješenja o reprogramu ukinuta. Prema takvim obveznicima biće preduzete sve mjere propisane Zakonom o poreskoj administraciji i ostalim propisima za naplatu poreskih potraživanja, i to od blokiranja žiro-računa, preko uspostavljanja hipoteke nad imovinom dužnika, do iniciranja stečajnog postupka po iscrpljivanju ostalih mjera za obezbjeđenje potraživanja”, ističe se u saopštenju Poreske uprave.

Analitika

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe cemu ovoliko velicacki naslov ni oko cega

    Ovo su mrtve firme ko zna od kada i uvesti stecaj u ovakve mrtvace u pravnom smislu je samo pitanje procedure koja nicemu ne sluzi. Dodoatno, opve firme vode teske sporove protiv banaka i sl. i imaju cak i jaku osnovicu tuzbi, ali ce se sada sve svesti da njihova argumentacija ne sluzi nicemu a imovina ce preci drzavi.

    Ni kroz stecajnu masu PU nece moci naplatiti nista od sigurno znacajnog poreskog duga a ako su ove kompanije primjer i prijetnja ostalima- nekako previse beskicmeno ako MA ili Plantaze i slicni duguju velike novce za poreze.

    Zasto PA ne uozbilji ovu pricu nego sluzi kao platforma za jalova samohvalisanja i neefikasne prijetnje?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *