BAT od Philip Morrisa preuzima liderstvo na bh. duvanskom tržištu

Dodajte komentar

Porast akciza bio je najjači faktor koji je oblikovao duvansko tržište u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

U suštini, cijene su nastavile značajno da se povećavaju obeshrabrujući potražnju, navodi se u analizi Euromonitora.

Ključna razlika u 2016. godini u odnosu na performanse tokom razdoblja istraživanja bila je snažan pad konzumiranja duvana, koji je ostao najpovoljniji izbor za pušače, ali je bio znatno manje povoljan od alternativa i nije bio dovoljno dostupan kao prije uključivanja u Zakon o akcizama.

Značajan trend na duvanskom tržištu tokom 2016. bio je optimizacija proizvođačkih marki. Philip Morris i Imperial Tobacco obustavili su prodaju manje prepoznatljivih marki cigareta u Bosni i Hercegovini, dok je British American Tobacco preduzeo najradikalnije mjere, ukidajući nekoliko tradicionalno popularnih regionalnih brandova koje je proizvodio TDR zamjenjujući ih svojim međunarodnim brandovima, što je strateški potez usmjeren na lakše upravljanje vlastitim asortimanom proizvoda. S obzirom na to da je British American Tobacco preuzeo najveće domaće cigarete i proizvođača Fabriku duhana Sarajevo, tokom narednog razdoblja može biti povučeno više popularnih marki.

Nakon preuzimanja Fabrike duvana Banja Luka 2013. godine i novijeg razvoja s preuzimanjem Fabrike duhana Sarajevo od British American Tobaccoa, duvansko tržište u Bosni i Hercegovini sada u potpunosti kontrolišu veliki međunarodni proizvođači. Na kraju razdoblja pregleda, Philip Morris bio je vodeći međunarodni igrač, no British American Tobacco će ga zaustaviti nakon potpune konsolidacije TDR-a i Fabrika duhana Sarajevo u svoje poslovanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *