Banke odobrile 2,6 milijardi eura kredita

Banke su na kraju maja odobrile kredite od ukupno 2,63 milijarde eura, što je rast od 2,3 odsto na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na maj prošle godine odobreno je 10,7 odsto više kredita.

Kako se navodi u njihovom novom biltenu, odnos između kredita i depozita u maju je ostao nepromijenjen u odnosu na uporedni mjesec prošle godine i iznosio je 0,9 odsto.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 78,4 odsto.

Ukupni depoziti su na kraju maja na mjesečnom nivou zabilježili rast od 1,5 odsto na 2,9 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 10,9 odsto. Oročeni depoziti činili su 42,2 odsto ukupnih, a oni po viđenju 57,3 odsto. Preostalih 0,5 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti tri mjeseca do jedne godine, 46,1 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 40,7 odsto.

Kako dodaju, ukupni depoziti stanovništva na kraju maja iznosili su oko 1,56 milijardi eura, 0,3 odsto više nego u aprilu, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 7,7 odsto. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 51,1 odsto, a oni po viđenju 48,9 odsto.

Check Also

Ministarstvo o KAP-u: Radimo na uslovima za normalno poslovanje, ali ne pristajemo na ucjene

Ministarstvo ekonomskog razvoja prikuplja informacije i detaljno sagledava novonastalu situaciju u Kombinatu Aluminijuma Podgorica. Kako …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *