Pregled štampe za 28. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Uspješna emisija obveznica Hipotekarne banke

Komisija za hartije od vrijednosti donijela je rješenje o uspješnosti druge emisije subordinisanih obveznica Hipotekarne banke. Iz banke su kazali da je proces odrađen u skladu sa Zakonom o HOV i pravilima KHOV-a. Kupci su registrovani kod CDA. Hipotekama banka je emitovala obveznice vrijedne četiri miliona eura.

Traže kupca za Autobusku stanicu, motele, restorane…

Odbor direktora kompanije Vektra Boka raspisao je poziv za prodaju dijela nepokretne imovine tog hercegnovskog preduzeća, po početnoj cijeni od 10,02 miliona eura. Na prodaju je restoran Galeb (početna cijena 4,43 miliona eura), motel Dubrava (2,6 miliona), gradski restoran (562,5 hiljada), zemljište i poslovni prostor u Herceg Novom (330 hiljada), zemljište na Rosama (250 hiljada), Autobuska stanica u HN (500 hiljada), motel Borići (200 hiljada).

Skupština odlučila na štetu građana

Skupština je juče dala glas planu Vlade da ogromne rupe u budžetu popuni iz džepova građana, iako bi trebalo da služi javnom interesu, ocijenili su u MANS-u povodom usvajanje Fiskalne strategije i povećanje PDV-a na 21 odsto. Iz MANS-a navode da će već od narednog utorka poskupjeti cigarete, a od naredne godine se očekuju i nove, veće cijene alkohola, uglja, ali i još jedno poskupljenje duvanskih proizvoda.

Dnevne novine

Izabran novi Odbor direktora

Na Skupštini akcionara Luke Kotor juče je izabran novi Odbor direktora, dok finansijski iskazi i Izvještaj o poslovanju kompanije za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine, nijesu usvojeni.

Iz zemlje se odlila 43 miliona

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 219,7 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 43 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Imovina Brkovićeve Vektra Boke na prodaji

Odbor direktora kompanije Vektra Boka, biznismena Dragana Brkovića, raspisao je javni poziv za prodaju dijela nepokretne imovine hercegnovskog preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 10,02 miliona eura.

Dan

Kralju šećera Slovenska plaža za poslasticu

Biznismeni Miodrag Kostić i Nil Emilfarb trebalo bi da podjelom Hotelske grupe Budvanska rivijera sa 17 miliona eura ulaganja dobiju u vlasništvo hotele i ogromne atraktivne posjede vrijedne najmanje sto miliona eura. Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima “Dana, to bi moglo da se desi jer je u igri model privatizacije ove hotelske grupe po kome bi ovo preduzeće bilo segmentirano.

Greška dva miliona teška

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje nagodišnji finansijski iskaz javnog preduzeća “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (JPRVCG) za 2016. godinu. Vrhovna revizija je utvrdila da je to preduzeće napravilo grešku u finansijskim iskazima u iznosu od skoro dva miliona eura.

Hrvatima strategija

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) Predrag Jelušić i predstavnik hrvatskog konzorcijuma Zoran Kasum potpisali su juče ugovor o izradi strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori. Konzorcijum čine preduzeće Hotelsko i destinacijsko savjetovanje iz Zagreba, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Urbanistički institut Hrvatske i zagrebačko preduzeće Rgoćtsog.

Pobjeda

Profit Jugopetrola 2,6 miliona

ugopetrol za je šest mjeseci ove godine ostvario profit od blizu 2,6 miliona eura, što je za oko 250 hiljada više nego u istom periodu prošle godine.

Plate obračunavali duplom koeficijentu

Državna revizorska institucija dala je negativno mišljenje na finansijski izvještaj i uslovno na usklađenost poslovanja sa zakonom JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Budva za 2016. zato što obiluje nizom nepravilnosti.

Atlas hotel u minusu 447 hiljada

Atlas hotel grupa pola godine je završila u gubitku 446.179 eura, što je znatno lošiji rezultat od prošlogodišnjeg perioda kada su u minusu bili blizu 156 hiljada eura. Prihod Atlas hotel grupe bio je 101 hiljadu eura a prošle godine za šest mjeseci 86.403 eura. Rashod ove godine je 104.259, a prošle godine 159.530 eura.

Pomoć firmama za NATO tendere

Vlada je juče formirala koordinaciono tijelo za pružanje podrške kompanijama u ostvarenju ekonomskih benefita članstva u NATO-u i saradnje sa pojedinačnim članicama Alijanse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *