Kralju šećera Slovenska plaža za dezert

1 komentar

Biznismeni Miodrag Kostić i Nil Emilfarb trebalo bi da podjelom Hotelske grupe Budvanska rivijera sa 17 miliona eura ulaganja dobiju u vlasništvo hotele i ogromne atraktivne posjede vrijedne najmanje sto miliona eura. Prema nezvaničnim  saznanjima “Dana”, to bi moglo da se desi jer je u igri model privatizacije ove hotelske grupe po kome bi ovo preduzeće bilo segmentirano.

Prema saznanjima ovog dnevnog lista, preduzeće će brzo biti privatizovano, što je Vlada već i ranije najavljivala kroz program privatizacije za 2017. godinu. To će biti urađeno na vrlo specifičan način. Hotelska grupa Budvanska rivijera će biti segmentirana tako da Sveti Stefan, Miločer i najvjerovatnije Mogren ostanu u vlasništvu države, dok će ostali hoteli, zajedno sa zemljišnim posjedima preći u ruke Kostića i Emilfarba. Poznato je da su Sveti Stefan i Miločer u dugogodišnjem zakupu.

Na taj način, privatni kapital, to jest 30 odsto kapitala koliko u hotelskoj grupi sada imaju Kostić i Emilfarb, automatski postaje preko 50 odsto u novoj segmentiranoj firmi.

Hotelska grupa Budvanska rivijera ima četiri aktivna hotela, i to Turističko naselje Slovenska plaža, zatim hotele Aleksandar, Palas i Kastellastva u Petrovcu. Ova četiri objekta broje 1.567 smještajnih jedinica.

Kostićeva MK grupa je jedna od vodećih holding kompanija u Srbiji, a u njenom fokusu poslednjih nekoliko godina je razvoj hotelskog biznisa. Miodrag Kostić, zvani Kole, poznat i kao srpski kralj šećera, već odavno planira da se uključi u hotelski biznis. Kostić je 2005. godine bio na listi sto najbogatijih ljudi u istočnoj Evropi, koju pravi poljski magazin “Vprost”.

Emilfarbov Strateks je grupa kompanija u sektoru nekretnina i ugostiteljstva, a u Crnoj Gori su dosad uložili preko 140 miliona eura. Ova grupa je vlasnik “Dakli” porodice brendova. Iz Strateksa nijesu željeli da komentarišu informacije o segmentiranju Budvanske rivijere.

U Upravnom odboru Hotelske grupe Budvanska rivijera sjede predsjednik Saša Radović (DPS), i još dva člana u ime Vlade, od kojih je jedan Draško Krivokapić, doskorašnji predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokrata Budva. Uz njih, tu su i dva predstavnika privatnog kapitala. Ova transformacija je moguća jer se Budvanska rivijera našla u vladinoj agendi privatizacije za ovu godinu.

Inače, Budvanska rivijera je preduzeće koje gazduje najatraktivnijim zemljišnim posjedima na teritoriji opštine Budva, vrijednosti nekoliko stotina miliona eura. Kostić i Emilfarb su u Budvanskoj rivijeri trenutno vlasnici oko 30 odsto, a hotelska grupa ima oko 4.000 ležaja.

U planu privatizacije, koji je Vlada donijela, navodi se da je predmet tendera prodaja 58,73 odsto kapitala akcionarskog društva Budvanska rivijera, nakon restrukturiranja. Struktura je takva da je 41,63 odsto kapitala u svojini Vlade, 12,82 odsto kapitala u svojini Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore a 4,27 odsto u svojini Zavoda za zapošljavanje.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Koliko god ovaj biznismen iz Srbije bio kontraverzan, njegov pristup investicijama je knjiski, ali i operativno ekonomski i profitno potpuno dokazan i u cjelosti decenijama odrziv. Sto naravno nije garancija za bilo sta, a sudeci po krahu Agrokora u regionu.

    A ako ce ozivjeti mrtvu Slovensku, cak i po modelu previse betona na brdu sto jeste sustina Dukley-a, za Budvu je korisnije od ovog sadasnjeg mrtvila na pjeni od mora. Naravno, uz tesku zabranu lokalne samouprave izgradnje solitera i ostalih grandomanija nerealizovanih kafanskih profila sto ih je prepuna CG.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *