Berlin osudio američke sankcije Rusiji, moguć trgovinski rat

Dodajte komentar

Njemačka ministarka za ekonomiju i energetiku Brigite Cipries upozorila je na rizik od izbijanja trgovinskog rata između Evropske unije i SAD zbog novih američkih sankcija Rusiji, što bi, kako je ocijenila, bilo veoma loše.

“Postoji i mogućnost uvođenja kontrasankcija jer to predviđa Svjetska trgovinska organizacija”, rekla je Cipries za njemači TV kanal ARD, a prenosi Raša tudej. Ona je takođe rekla da nove američke sankcije mogu štetiti njemačkim kompanijama i pogoršati veze Berlina sa Vašingtonom i dodala da će nedostatak koordinacije sa EU uticati na njemačke kompanije.

Udruženje njemačkih privrednih komora i industrije je saopštilo da nove sankcije protiv Rusije mogu imati negativan uticaj na energetsku bezbjednost Evrope i štetan uticaj na njemačku ekonomiju, dodajući da SAD sankcijama žele postići favorizovanje firmi iz SAD. Glavni ekonomista Udruženja njemačkih privrednih komora Voker Trejer, pozvao je EU da riješi ovo pitanje.

“Ako se njemačkim firmama zabrani učestvovanje u preduzećima za gasovode, veoma važni projekti u sektoru bezbjednosti snabdijevanja energijom mogu se obustaviti. U tom slučaju njemačka ekonomija će nesumnjivo biti pogođena”, rekao je Trejer.

Portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer takođe je na konferenciji za novinare rekao da se zakon o sankcijama “ne odnosi samo na njemačku industriju. Sankcije protiv Rusije ne bi trebalo da postanu sredstvo industrijske politike koje se vodi u interesu SAD”.

“Po našem mišljenju nije na Amerikanaca da presuđuju ili propisuju na koji način evropske kompanije mogu da sarađuju sa bilo kojim trećim stranama – naročito sa ruskim energetskim kompanijama”, rekao je Šefer.

Govoreći na istom brifingu, portparol Vlade Njemačke Ulrike Demer dodala je da Berlin vjeruje da “evropska industrija ne bi trebalo da postane meta američkih sankcija”.

Predlog zakona takođe je oštro kritikovao predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je rekao da “interesi SAD ne mogu biti prvi, a interesi EU poslednji”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *