PDV diže račune od 1. januara

Dodajte komentar

Građani će od 1. januara naredne godine plaćati skuplje račune za struju, telefone, komunalne usluge, a moguće i drugu robu široke potrošnje jer su poslanici vlasti podigli porez na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto.

Skupština je juče usvojila izmjene Zakona o PDV-u kojima je od Nove godine predviđeno povećanje osnovne stope PDV-a.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definisano povećanje akciza na alkohol, cigarete i gazirana pića sa dodatkom šećera.

Ta dva zakona su dio novog paketa mjera štednje koje su sadržane u Fiskalnoj strategiji za period od ove do 2020. godine, a koju je juče usvojio parlament.

Sastavni dio Strategije je i smanjenje zarada funkcionerima za šest odsto i ukidanje naknada majkama sa troje. Te dvije mjere se već primjenjuju od 1. jula.

Generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem Novo Radović, saopštio je da se uvode dva nova akcizna proizvoda nesagorijevajući duvan i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta.

Predložen je i novi akcizni proizvod ugalj, na koji bi se akciza plaćala od 1. januara 2019. godine.

Izmjenama Zakona o PDV-u je predviđeno i oporezovanje pošiljki koje se naručuju posredstvom interneta, a čija je minimalna vrijednost 75 eura, umjesto dosadašnjih 150 eura. Vlada je planirala da ta granica bude 22 eura, ali je nakon burne reakcije javnosti korigovala prvobitni predlog.

Vujica Lazović (SD) saopštio je da treba obezbijediti da potrošači u Crnoj Gori budu u mogućnosti da preko onlajn trgovine nabavljaju robu poznatih proizvođača ili knjige.

Poslanik SNP -a Aleksandar Damjanović, koji je prisustvovao dijelu sjednice na kojoj je raspravljano o ukidanju imuniteta dijelu poslanika DF-a istakao je da krnja parlamentarna većina “zavlači građane” usvojanjem set zakona od kojih će građani da žive gore.

“Dok se stvara graja o skidanju imuniteta danas ste usvojili izmjene Zakon o parničnom postupku gdje ste onemogućili građane da se parniče i uveli advokatske tarife za zaštitnika države i uskraćujete građanima pravo na pristup sudu. Usvojili ste zakone o PDV-u i akcizama i žalosnu fiskalnu strategiju, a od toga će građani da žive gore”, naglasio je Damjanović.

On je dodao da država nesposobnu partijsku administraciju finansira novim nametima građanima, a popunjava javni sektor nekompetetnim osobama.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *