Pad dobiti Airbusa

Dodajte komentar

Europski proizvođač aviona Airbus zabilježio je u proteklom tromjesečju pad operatvine dobiti za gotovo jednu trećinu, uz stagnaciju prihoda, što je posljedica kašnjenja isporuka motora za model A320neo.
U drugom tromjesečju Airbus je zabilježio operativnu dobit od 859 miliona eura, što je slabije od očekivanog te predstavlja pad od 27 posto. uz prihode od 15,27 milijardi dolara. Analitičari u anketi Reutersa u prosjeku su očekivali dobit od 910 miliona eura, uz prihode od 15,82 milijardi eura.

Drugi po veličini svjetski proizvođač aviona nakon Boeinga ostao je pri svojim finansijskim ciljevima i proizvodnim planovima u cijeloj godini, no iz kompanije su naznačili da ostvarenje plana isporuka u ovoj godini uvelike zavisi od kompanije Pratt & Whitney koja proizvodi avionske motore.

Airbus je takođe objavio novo smanjenje isporuka modela A380, najvećeg putničkog aviona  na svijetu čija prodaja slabo napreduje, kazavši da će u 2019. isporučiti osam tih aviona, dok je u prethodno objavljenim planovima predvidio isporuku njih 12 u 2018. godini.

Podaci su objavljeni dan nakon što su dionice glavnog konkurenta Boeinga dostigle rekord, a uslijed rasta dobiti i prihoda u drugom tromjesečju znatno iznad procjena analitičara s Wall Streeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *