Veliki blockchain hakaton od 25 do 27. avgusta u Beogradu

Dodajte komentar

Krajem avgusta u beogradskom Startit Centru organizovaće se prvi hakaton u Srbiji sa blockchainom kao glavom temom. Počev od petka 25. avgusta pa do nedjelje 27, učesnici će se takmičiti praveći proof-of-concept proizvode bazirane na blockchainu u roku od 48 sati. Hakaton organizuje Startit uz podršku organizacija BlockemonDaFEDData Science SerbiaHeapSpaceJS Belgrade i PHP Srbija.

Blockchain je tehnologija koja je sve popularnija prije svega zbog toga što su na njoj bazirane kripto valute poput bitkoina ili etereuma, ali i zbog svojstava koji ovu distribuiranu bazu podataka čine pogodnom za razne primjere (logistička evidencija, digitalni identitet/bezbjednost, pohranjivanje podataka, pametni ugovori itd)

Budući da imamo razloga da vjerujemo da će blockchain igrati masivnu ulogu u razvoju tehnologije i tehnoloških proizvoda u godinama koje dolaze, te da domaća IT zajednica nije dovoljno svjesna i edukovana na ovu temu, odlučili smo da napravimo ovaj hakaton kako bismo probali da riješimo te probleme.

Kome je namijenjen ovaj hakaton?

“Iako hakatoni kao format nisu bez svojih mana, vjerujemo da ćemo ovim izdanjem uspjeti da za kratko vrijeme u velikoj mjeri približimo ovu tehnologiju i njene prednosti cijeloj zajednici. Zajedno ćemo učiti o blockchainu i realizovati kul ideje i promovisaćemo timove i rješenja nastala na događaju”, kažu organizatori.

Blockchain hakaton će trajati 48 sati, što ga svrstava u one duže vrste hakatona, no naravno nije lako napraviti nešto smisleno u tako ograničenom periodu. Od učesnika će se očekivati (i bodovati) sljedeće:

• osmišljavanje proizvoda koji je koristan
• koji koristi blockchain na smislen i inovativan način
• prezentacija grubog, funkcionalnog proof-of-concept prototipa

“Zbog ovog posljednjeg zahtjeva preporučujemo da timovi u svom sastavu imaju programere koji mogu brzo da razviju funkcionalne prototipe. Poznavanje i iskustvo sa blockchainom se preporučuje, ali nije obavezno — za one koji nemaju iskustvo sa razvojem blockchain rješenja kreiraćemo niz sadržaja na tu temu do samog događaja kako bismo im pomogli da se što bolje pripreme”, naglašavaju organizatori.

Ono što čini ovaj hakaton drugačijim od drugih je i to što neće postojati imati nagradni fond, barem ne podrazumijevano. Cilj hakatona je da se proširi vijest o postojanju ove tehnologije i njenih prednosti, da se nauči nešto novo, realizuju kul ideje i da se svi zabave.

“Ukoliko budemo prikupili donacije za nagradni fond onda ćemo ga i kreirati, ali je glavna nagrada — čast. (Svakako sve vlasništvo nad onim što kreirate na hakatonu zadržavate — vi.)”, kažu iz Startita.

U žiriju koji će odlučivati o najboljim rešenjima će učestvovati istaknuti kreatori proizvoda i/li blockchain entuzijasti Mališa Pušonja (Blockemon), Stefan Pajković (Tradecore) i Igor Bogićević (Seven Bridges).

Kako možete da se uključite?

“Ukoliko ne želite da se prijavite na učešće u samom hakatonu, ali želite da se nekako uključite u njega, možete nam pomoći na više načina. Biće nam potrebni mentori sa iskustvom razvoja na blockchainu i mentori iz oblasti dizajna proizvoda, ali i volonteri za samu realizaciju.”, kažu organizatori.

Ako ste iz firme koja želi da se promoviše pred domaćom dev zajednicom možete sponzorisati hranu i/li piće, te uplatiti novčana sredstva za nagradni fond. U oba slučaja ćete biti pošteno i proporcijalno ispromovisani, i sva nagradna sredstva će ići direktno pobjednicima takmičenja.

U oba slučaja, javite se na [email protected].

Prijava

Prijave za prvi blockchain hakaton u Srbiji su otvorene do srijede 16. avgusta 2017. godine. Učesnici se prijavljuju kao tim 2-4 učesnika. Broj timova je ograničen na 10 pri čemu su kriterijumi iskustvo u dizajnu i razvoju proizvoda i, u manjoj mjeri, iskustvo sa izradom rješenja baziranih na blockchainu. Izabrani timovi će biti obaviješteni do petka, 18. avgusta.

Prijaviti se možete na ovom linku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *