Škotska postavila novi svjetski rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Dodajte komentar

Škoti su u prvih šest mjeseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za snabdijevanje strujom kompletne nacije u Škotskoj punih šest dana. Time je najsjevernija zemlja Velike Britanije bliže svom cilju kreiranja „zelene Evrope“.

Snaga vjetra Škotima je pomogla da postave novi rekord u proizvodnji obnovljive energije. Prema analizama britanske kompanije Weather Energy, vjetrenjače su tokom juna u Škotskoj proizvele više od milion megavata energije.

Tokom proteklih šest mjeseci vjetrenjače su proizvele blizu 6,6 miliona megavata energije, što je dovoljno za snabdijevanje blizu tri miliona domaćinstava u Škotskoj. Inače, Škoti za šest mjeseci potroše 11,6 miliona megavata električne energije, uključujući ukupnu potrošnju kod kuće, na poslu i u industriji. Prema ovim podacima, vjetrenjače pokrivaju 57 posto kompletnih potreba za strujom u Škotskoj.

„Škotska nastavlja da ruši rekorde u proizvodnji obnovljive energije, privlačenju investicija, kreiranju radnih mjesta i pozitivnih pomaka kada je riječ o klimatskim promjenama“, naglasio je Sem Gardner, vršilac dužnosti direktora Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

Prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, cilj Vlade Škotske je do 2020. dostići stopostotnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *