Ogromna zarada Dubrovnika od snimanja Game of Thrones

Dodajte komentar
Dubrovnik

Ljubitelji kultne TV serije Game of Thrones potrošili su gotovo 126 miliona eura u hrvatskom gradu Dubrovniku, gdje je dijelom ova fantasy drama snimana, pokazao je istraživački članak.

U članku se navodi da je više od 240.000 turista posjetilo Dubrovačko-neretvansku županiju između 2012. i 2015. godine, jer su ljubitelji popularne TV serije. Ti turisti proveli su gotovo 1,5 miliona noći i potrošili 125,9 miliona eura u Dubrovniku.

U članku „Uticaj filmske industrije na turizam: Game of Thrones i Dubrovnik”, objavljenom u ponedjeljak u časopisu International Journal of Tourism Research, analizirano je koliko turista je privučeno u Dubrovnik kao jednu od filmskih lokacija serije.

Dubrovnik je služio kao postavka za „King’s Landing”, prijestonicu izmišljenog kraljevstva Westeros u seriji.

„Mi smo pronašli robustan i pozitivan učinak snimanja TV serije u Dubrovniku na broj dolazaka turista. Osim toga, mi smo pokazali da postoje pozitivni učinci prelivanja na druge županije i cijelu zemlju. Placebo testovi pokazuju da su procijenjeni učinci relativno veliki u odnosu na druge županije, što znači da naši rezultati nisu pokrenuti slučajno”, zaključili su autori u sažetku istraživanja.

Autori studije su Marina Tkalec, Ivan Žilić i Vedran Recher sa zagrebačkog Ekonomskog instituta i Austrijanac Johannes Kepler sa Univerziteta u Linzu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *