Glavni grad gradi ekskluzivni sportsko-rekreativni centar na četiri hektara

Dodajte komentar

Glavni grad počeo je pripreme za gradnju ekskluzivnog sportsko-rekreativnog centra u Balabanima, nadomak Podgorice. Kompleks će, osim sportskog centra za dvoranske sportove, sadržati fudbalski teren sa tribinama za 460 mjesta, atletsku stazu, teniske terene ali i ekskluzivne poslovne prostore, dječja igrališta, sadržaje za ekstremne sportive…

Glavni grad predložio je gradskom parlamentu urbanistički projekat „Sportsko rekreativni kompleks Balabani“ u Podgorici. Planom je obuhvaćeno područje površine 4,43 hektara. Prostor zahvata se nalazi na području Opštine u sastavu Glavnog grada Golubovci, u naselju Balabani.

Planom je ovaj prostor namijenjen za  površine za sport i rekreaciju, površine zjavne namjene i  površine elektroenergetske infrastrukture.

Izrada Plana ustupljena je preduzećima „Winsoft“ i „CAU“, a Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu preduzeću „Montecep“

Na urbanističkim parcelama u okviru kompleksa su planirani različiti sadržaji –  tereni i igrališta za pojedinačne i ekipne sportove, dječija igrališta, sadržaji kulture i administracije.

“U daljoj realizaciji smjernica PUP-a Podgorica /GUR Golubovci, kompleks sporta i rekreacije će se proširiti i na područje površine cca 1ha sa južne strane zahvata UP-a,  koje će se razraditi u okviru planske dokumentacije kontaktne zone”, navodi se u Predlogu odluke. Kompleks će biti izgrađen na tri parcele i planom je dato tačno šta se planira graditi.

Parcela 1: Na ovoj urbanističkoj parceli su planirani tereni za pojedinačne sportove, i to tenis, boćanje i šah na terenu.  Uz terene je planiran objekat kafea sa toaletima, svlačionicama i tuševima za sportiste. Predviđeno je bogato ozelenjavanje prostora, a ostavlja se mogućnost pokrivanja teniskih terena montažno demontažnom strukturom.

Parcela 2: Na urbanističkoj parceli je planiran višenamjenski prostor, koji obuhvata centralni objekat u kome su organizovani sadržaji kulture i administracije, objekat kafe bara, i okolni sadržaji na otvorenom: tematski park, stolovi za stoni tenis i dječije igralište.

U suterenu višenamjenskog objekta je predvidjena garaža, u koju se sa obodne saobraćajnice  prilazi rampom.

Parcela 3: Na urbanističkoj parceli su predvidjeni tereni za ekipne sportove, i to fudbal, atletika, rukomet, košarka i odbojka. Uz fubalski teren je planirana tribina za gledaoce kapaciteta 460 sjedišta.

Prateći i pomoćni sadržaji su organizovani u okviru objekta kafea sa toaletima, svlačionicama i tuševima za sportiste, koji je lociran uz terene za košarku i odbojku, i u podtribinskom prostoru uz fubalski teren, u kojem su osim toaleta, svlačionica i tuševa predviđene kancelarije i ambulanta za pružanje medicinske pomoći sportistima i posjetiocima kompleksa. Kao posebna atrakcija planiran je teren/igralište za ekstremne sportove  – vožnja skejta i rolera.

Dislociran od sportskih terena, uz pješačku stazu koja vodi iz pravca Berislavaca premaTrrešnjici,  planiran je objekat kafea i  dječije igralište na otvorenom.

Ostavlja se mogućnost pokrivanja terena za rukomet, košarku i odbojku montažno demontažnom strukturom.

Finansijska sredstva za izradu Plana obezbijeđena su iz Budžeta Glavnog grada Podgorice. Obrađivač je dostavio Predlog Plana, na koji je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, nakon ocjene postupka njegove izrade i pregledom ostale dokumentacije, dalo svoju saglasnost u julu mjesecu 2017. godine

Gradski parlament će se o ovom projektu iznajsniti na sjednici 28.jula, a nije poznata precizna cifra ukupne vrijednosti projekta. Projekat bi bio realizovan metodom privatno-javnog partnerstva.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *