EU smanjuje troškove prekograničnih plaćanja: Ista naknada bez obzira na valutu

Dodajte komentar

Evropska komisija pokrenula je u ponedjeljak javne konsultacije o načinima za smanjenje troškova prekograničnih plaćanja unutar Evropske unije u drugim valutama koje nisu euro.

EU je već ukinula troškove za prekogranična plaćanja u eurozoni: oni su sada isti kao i kod nacionalnih plaćanja.

No, kako je najavila u svom akcionom planu iz marta 2017., Evropska komisija sada želi da proširi slične uštede na drugim valutama, i eliminiše prakse naknada koje nisu povoljne za potrošače.

To je, takođe, dio napora Komisije za poboljšanje transparentnosti naknada koje potrošači plaćaju u povezanim transakcijama.

“U našem akcionom planu o potrošačkim finansijskim uslugama, mi smo se angažovali da predložimo regulativu kako bi smanjili troškove za prekogranične transakcije u svim zemljama članicama”, izjavio je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, odgovoran za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapital i dodao da su transakcije eurima u eurozoni obično jeftine, ali to nije uvijek slučaj s prekograničnim transakcijama u valutama drugih država članica ili izvan eurozone.

“Želim da napravim da svi Evropljani plaćaju manje kada transferišu novac u inostranstvu ili uzimaju novac iz bankomata za vrijeme odmora – bez obzira koju valutu koriste ili gdje su u EU”.

Konsultacije nastoje okupiti poglede sa širokim rasponom zainteresovanih strana, a uključivaće poseban upitnik usmjeren na potrošače.

Povratne informacije o ovim konsultacijama pomoći će Komisiji da definiše najbolji put za ostvarenja cilja smanjenja troškova prekograničnih plaćanja.

Konsultacije će biti otvorene do 30. oktobra 2017.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *