Spiegel: Evropska komisija ispituje najveći skandal njemačke auto industeije

Dodajte komentar

Frankfurter algemajne cajtung, tradicionalni branilac interesa velikog njemačkog kapitala i svega što čini „Made in Germany“ držao se po strani par dana, ali navodi Špigla o novoj, još većoj od prethodne, prevari u njemačkoj automobilskoj industriji izgleda su tačni.

Zato je FAZ ključni tekst u svom online izdanju od nedjelje posvetio toj temi i tekstu dao naslov „Totalna šteta“. Jer samo totalna šteta pristaje uz sumnju o totalnoj prevari u koju su se trodecenijskim tajnim kartelskim dogovaranjem upustili najveći njemački proizvodjaći automobila VW, Audi, Porše, Dajmler, BMV.

Na navode Špigla da su tajno dogovarali cijene delova, izbor dobavljača, ovi su proizvodjači jednim glasom objavili da nemaju komentara. Kao da je i to dio njihovog kartelskog dogovora, piše komentator FAZ-a. I posle Špiglovog otkrića zaključuje da je „automobilska branša učinila sve što joj je na štetu“.

Dok su njeni šefovi okolo javno hvalili konkurenciju kao baš ono što je njemačku automobilsku industriju izbavilo u sam svjetski vrh, tajnim kartelskim dogovorima su je podrivali. I dogovarali se o tehnički manje vrijednim, ali isplativijim rješenjima.

FAZ smatra da će, ukoliko se navodi Špigla pokažu tačnim, njemački proizvodjači automobila doživjeti sudbinu koju su investicione banke doživjele posle krize 2008. godine: državna regulativa će ojačati, ekološki propisi biće oštriji a njihovo sprovodjenje skuplje, profit će biti smanjen, radna mjesta ukidana…

Za tri njemačka ponosa, piše FAZ, važili su njemački inženjeri, njemački automobili i njemački standard. Ruše li se posle još jedne skandalozne prevare u automobilskoj industriji temelji ovog trougla, pita se FAZ.

Navodno je vec zaplijenjena dokumentacija o tome, a ispitani su i prvi svjedoci. Folksvagenu, Audiju, Porseu, Dajmleru i BMWu prijete kazne od vise milijardi eura.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *