Počelo testiranje vjetrenjača na Krnovu

Dodajte komentar

Na Kmovu, kod Nikšića, u toku su završna testiranja vjetrenjača.

“Pri kraju su sa ispitivanjima i testiranjima vjetroturbina. Bilo je manje vjetra pa im je bio potreban malo duži vremenski period da isprobaju sve vjetrenjače”, kazao je “Vijestima” Luka Popović, predstavnik investitora.

Nakon što bude isprobano svih 26 vjetrenjača, uslijediće njihovo stavljanje u pogon i komercijalni rad.

Pojedinačnom puštanju u rad 26 vjetroturbina prethodilo je stavljanje u napon dvije trafostanice, Brezna i Kmovo, i dva dalekovoda, Kličevo Brezna i Brezna Kmovo Projekat gradnje vjetroparka na Kmovu, na nadmorskoj visini od 1.500 metara, počeo je sredinom 2015. godine. Ukupna instalisana snaga od 72 megavata (MW) i godišnja proizvodnja od oko 200 gigavat-sati (GW/h) biće dovoljna za snabdijevanje oko 50.000 domaćinstava.

Projekat na Kmovu realizovde su austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona eura.

Državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina, a država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i da neće biti manja od 95,99 eura po MWh.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *