Utajeno šest miliona eura poreza na dobit

Dodajte komentar

Poreski inspektori utvrdili su da je za pola godine utajeno šest miliona eura poreza na dobit i 12,7 miliona eura poreza na dohodak fizičkih lica. Kompanije u Crnoj Gori prijavile su porez na dobit u prethodnoj godini od 44 miliona eura, a pet najvećih je izmirilo tu obavezu, naveli su iz Poreske uprave (PU). Najveću dobit prijavio je Bemaks, koji je platio milion i po eura poreza na dobit, koji iznosi devet odsto. Ta firma je angažovana za radove na autoputu. Osim njih, među pet kompanija sa njavećom dobiti su Crnogorski Telekom,
Rudnik uglja, Erste banka i Sosiete ženeral banka.

“Najveći porez na dobit prijavila je firma koja se bavi proizvodnjom svježeg betona u iznosu od milion i po eura”, kazala je predstavnica PU Milica Vuletić za RTCG.

Domaće kompanije nerijetko iznose novac iz države, a radnike osiguravaju na minimalac. To, kako tvrde iz PU, nije slučaj sa pet najvećih.

“Nije kršenje zakona ako je neko prijavljen na minimalan iznos zarade, ali jeste ukoliko dio plate prima na ruke”, kazala je Vuletić.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da su zbog osiguranja na minimalac oštećeni zaposleni jer će im biti manja penzija, a oštećen je i državni budžet. Stoga u Uniji smatraju da treba povećati porez na dobit, ali i relaksirati društveno odgovorne poslodavce. Porez na dobit kod nas je devet odsto, dok je u zemljama Evropske unije duplo ili troduplo veći i ide do 30 odsto. SDP je nedavno predložila da porez na dobit iznosi 18 odsto za kompanije koje imaju profit preko milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *