Prihodi Microsofta snažno porasli, dobit udvostručena

Dodajte komentar

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 24,7 milijardi dolara, 9 posto veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva i više nego udvostručena.

Prema poslovnom izvještaju Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit kompanije dostigla je u proteklom kvartalu 6,5 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine razdoblju iznosila 3,12 milijardi.

Snažan rast finansijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za 11 posto na godišnjem nivou, na 7,4 milijarde dolara. Samo od Azurea prihodi su gotovo udvostručeni, premda je u tom području Microsoft suočen s velikom konkurencijom kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

“Ovo nije čudo od samog jednog kvartala. Lider u tom području Amazon pažljivo će pratiti što se događa”, kaže Kim Forrest, potpredsjednica u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *