ECB nastavlja s programom podsticaja do kraja godine

Dodajte komentar

Evropska centralna banka neće mijenjati svoju referentnu kamatnu stopu i nastaviće s podsticajnim programom kupovine obveznica, izjavio je predsjednik ECB Mario Dragi.

Dragi je posle sastanka Upravnog savjeta ECB rekao da Banka neće mijenjati svoj program podsticaja, prema kojem ona mjesečno kupuje 60 milijardi eura državnih i korporativnih obveznica, u nastojanju da podigne inflaciju na nešto ispod dva odsto.

ECB će nastaviti da kupuje obveznice do kraja godine, a i duže ako bude potrebno, kako bi povećala trenutnu godišnju stopu inflacije od 1,3 odsto ka stopi od nešto ispod dva odsto, koju Banka smatra najboljom za ekonomiju.

Dragi je rekao i da Banka nije utvrdila datum kada će ponovo razmatrati eventualnu promjenu svog programa podsticaja. Sljedeći sastanak Upravnog savjeta ECB-a biće održan 7. septembra, a potom 26. oktobra.

Predsjednik ECB nagovijestio je prošlog mjeseca postepeno smanjivanje stimulativnih mjera usljed jačanja evropske ekonomije, što je izazvalo snažnu reakciju investitora, jačanje eura i skok prinosa na dugoročne obveznice. Prinosi na evropske obveznice naglo su pali posle Dragijevog obraćanja.

Dragi je kazao da su ECB potrebni “istrajnost” i “strpljenje da održi postojeće podsticajne mjere” kako bi povećala stopu inflacije na nešto ispod dva odsto. On je kazao da različiti faktori sprečavaju rast cijena uprkos oporavku ekonomije, ali da će ti faktori oslabiti a cijene porasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *