Zajednička ekonomska zona ne koči put ka EU

Dodajte komentar

Formiranje zajedničkog prostora za ekonomsku saradnju na Balkanu ne znači zaustavljanje puta Crne Gore ka članstvu u EU, ocijenio je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Tajani, koji se juče sastao sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG), govorio je o stvaranju zajedničke ekonomske zone na Balkanu i ocijenio da Crna Gora može da odigra bitnu ulogu kao faktor stabilnosti u regionu.

“Crna Gora ostvaruje zaista krupne korake. Ako uspije da brzo zatvori pregovaračka poglavlja, ona će biti prva koja će ući. Stvaranje tog zajedničkog prostora ekonomske saradnje ne sprečava nijednu zemlju na svom putu ka EU”, kazao je Tajani, koji prvi put posjećuje neku zemlju, koja nije članica EU.

Ubrzati pristupanje

On je istakao da vjeruje u ekonomsku diplomatiju, a iskazao je i optimizam u pogledu političkih tema i pristupanja EU, kao i za razvoj industrijskih, trgovačkih i komercijalnih veza sa ostalim zemljama. Prema njegovim riječima, neke segmente u narednom periodu je neophodno unaprijediti, a odnose se na borbu protiv korupcije, privredne reforme, vladavinu prava.

“Značajan napredak u tim područjima je važan kako za ubrzavanje procesa pristupanja, tako i za privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje privrednog rasta”, rekao je Tajani.
Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da strani investitori u Crnoj Gori imaju isti status kao i domaći, te da im je omogućeno da investiraju u bilo koju industrij sku oblast, prenose imovinu, sredstva, dobit i dividende.

“Želim ovom prilikom da uputim jasan poziv evropskim kompanijama da nam budu partneri, jer vrlo brzo ćemo biti dio zajedničkog tržišta, a naša infrastruktura dio infrastrukturne mreže EU”, naglasio je Simović.

On je na pitanje da li postoji strah da će balkanski ekonomski prostor usporiti integracije Crne Gore, odgovorio da to treba da budu poruke novog ohrabrenja i nove energije za nastavak već uhodane regionalne saradnje u okvirima Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA).

“Crna Gora je CEFTA sporazum doživjela kao predvorje Evropske unije i siguran sam da ćemo zajednički konstatovati da su iz tog predvorja pojedine države različitim tempom i dinamikom napredovale ka evropskoj adresi. Sad s pravom možemo reći da Crna Gora nije više u tom predvorju, već je na vratima Evropske unije, jer smo u međuvremenu uspjeli da otvorimo 28 pregovaračkih poglavlja, privremeno zatvorimo tri poglavlja i da nam ostane da otvorimo još pet poglavlja”, kazao je Simović.

 

DN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *