Slovenački NLB preuzima 0,64 odsto akcija podgorickog NLB-a

Dodajte komentar

Uprava Nove Ljubljanske banke donijela je odluku da ispuni zakonsku obavezu u skladu sa prošlogodišnjim rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti Crne Gore (KHOV) i preuzme NLB banku Podgorica.

Kako se navodi u odluci NLB Ljubljana, Komisiji će u roku od osam dana podnijeti zahtjev za odobrenje te ponude. Slovenačka banka treba da objavi ponudu za otkup preostalih 0,64 odsto (ili 74.656) akcija i da za njih plati 2,17 miliona eura.

Upravni sud Crne Gore prije dva mjeseca odbio je tužbu NLB Ljubljana protiv rješenja Komisije od 8. avgusta prošle godine kojim je utvrđena nastala obaveza objavljivanja javne ponude za preuzimanje akcionarskog društva NLB banka Podgorica po cijeni od 29,1 euro po akciji. KHOV, na čijem čelu je Zoran Đikanović, je obavezao prethodno slovenačku banku da svim preostalim akcionarima NLB banke ponudi otkup akcija po navedenoj cijeni.

Većinski vlasnik NLB Montenegrobanke je početkom decembra 2015. godine kupio na Montenegroberzi 1,36 odsto akcija banke, koje su bile u vlasništvu EBRD-a, za 4,62 miliona eura, ih po prosječnoj cijeni od 29,1 euro. Tako je i proistekla zakonska obaveza po kojoj je sad dužan da u postupku preuzimanja ponudi otkup dionica i preostalim akcionarima po istoj cijeni.

Slovencima je još 22. decembra 2015. KHOV prvim rješenjem naložio da sprovede preuzimanje podgoričke banke, budući da su oni smatrali da ne podliježu toj zakonskoj obavezi. Slovenci su, međutim, protiv rješenja KHOV ustali tužbom pred Upravnim sudom CG, koji je poništio prvo rješenje KHOV-a.

U avgustu prošle godine KHOV je u ponovljenom postupku ponovo utvrdio da postoji zakonska obaveza preuzimanja. Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava u Crnoj Gori propisano je da kada fizičko ili pravno lice stekne vlasništvo veće od 30 odsto pojedinog društva, dužno je da za svako dalje sticanje akcija tog emitenta objavi naknadno i ponudu za preuzimanje društva.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *