Prihodi American Expressa blago porasli, dobit oštro pala

Dodajte komentar

Prihodi American Expressa iznosili su u proteklom tromjesečju 8,3 milijarde dolara, 0,8 posto više nego godinu dana prije, no dobit najveće svjetske kartičarska kuća oštro je pala.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u srijedu, čista dobit AmExa pala je u drugom tromjesečju 33 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,3 milijarde dolara.

Potrošnja članova AmExa porasla je 8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je u proteklom kvartalu AmEx u svijetu izdao 2,7 miliona novih vlasničkih kartica.

No, suočen s oštrom konkurencijom JPMorgan Chasea i Citigroupa, koji takođe pokušavaju da podstaknu svoje poslovanje kreditnim karticama, AmEx je značajno povećao nagrade za svoje članove kako bi ih zadržao.

Tako je u proteklom tromjesečju isplatio nagrade u iznosu od 1,93 milijarde dolara, osam posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ukupni su troškovi kompanije, pak, u proteklom kvartalu porasli za 21 posto, na 5,77 milijardi dolara, što je i glavni razlog pada čiste dobiti.

Zbog velike konkurencije na tržištu i prekida nekoliko ‘co-brand’ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima o prodaji putem njihovih kartica, AmEx je nedavno pokrenuo program ušteda, ali i investicija u nova područja.

Tako je kompanija poručila da je na dobrom putu da u ovoj godini smanji troškove poslovanja za milijardu dolara, kako je i planirala, te da ostvari zacrtane ciljeve u vezi zarade.

“Rad još nije završen, no idemo naprijed na snažnijim temeljima”, poručio je u izvještaju Kenneth Chenault, izvršni direktor American Expressa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *