Direktori iz A2A u EPCG do avgusta

Dodajte komentar

Izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Tonino Maljo i još tri italijanska menadžera podnijeli su ostavke, ali će prema kolektivnom ugovoru kompanije, funkciju obavljati 30 dana od podnošenja ostavke, kazali su juče Vijestima iz EPCG.

Ostavke italijanskih menadžera u EPCG uslijedile su početkom jula, nakon isteka Akcionarskog ugovora Vlade i kompanije A2A. Nakon toga je aktivirana put opcija, odnosno Italijani su Vladi ponudili njihovih 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona eura, uz otplatu na sedam godina.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva u utorak je saopšteno da je Viši sud blokirao akcije A2A u EPCG zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta italijanske kompanije.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kaže da to ne dovodi u pitanje realizaciju put opcije i da ostaju sve ugovorene obaveze između Vlade i A2A.

“Sve ugovorene obaveze i stavke su aktuelne. Obaveza svih nas je poštovanje ugovora i ne bih dovodio u neposrednu vezu aktuelnu odluku Višeg suda koja je vezana za drugi slučaj”, kazao je Simović u Privrednoj komori odgovarajući na pitanje novinara da li je put opcija i dalje aktuelna nakon odluke suda.

SDT je saopštilo u utorak da je je prezentovalo javnosti dio materijala dobijenog iz mobilnih telefona koje je koristio advokat Goran Rodić kao i druge dokaze koji su izuzeti po naredbi sudi je za istragu Višeg suda u Podgorici, u krivičnom postupku zbog sumnje da je podstrekavao na davanje mita predstavnike kompanije A2A, u čijem vlasništvu su akcije EPCG u ukupnoj vrijednosti od oko 250 miliona eura (koje su blokirane po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva odlukom Višeg suda u Podgorici)”. Iz SDT-a su objasnili da ti dokazi pokazuju da se protiv SDT-a vodi specijalni rat.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je na pitanje kako komentariše dalji način razdvajanja A2A i EPCG, odgovorio da on nije ambasador Italije u Crnoj Gori i da nije u mogućnosti da
precizno odgovori na to pitanje.

“Želim da se ta situacija razriješi na najbolji mogući način i u najveću moguću korist crnogorske i italijanske ekonomije. Postoji značajno interesovanje italijanskih preduzetnika i preduzeća za saradnju sa Crnom Gorom”, kazao je Tajani koji je Italijan.

Osim Malja ostavke su podnijeli i glavni finansijski direktor Đankarlo Sanco, rukovodilac funkcionalne cjeline Proizvodnja Fulvio Ivo Guidi i pomoćnik direktora u Direkciji za upravljanje energijom Roberto Poci.

Prema Kolektivnom ugovoru kompanije, oni će funkciju obavljati narednih 30 dana od podnošenja ostavke. Sa druge strane odbor direktora će, u međuvremenu, a shodno Zakonu o privrednim društvima i Statutu EPCG, imenovati izvršnog direktora, kao i ostale predstavnike u menadžmentu, dodali su iz EPCG.

Iz nikšićke kompanije su napomenuli da je izvršni direktor, zbog trenutnog odsustva, prenio ovlašćenje u skladu sa Statutom, a sve u cilju redovnog spovođenja poslova kompanije što je bila praksa i u prethodnom periodu kada su u pitanju odsustva izvršnih rukovodilaca.

“Dakle, shodno i zakonu i statutu u periodu otkaznog roka izvršni direktor može i potpisuje sva potrebna dokumenta što je g. Maljo uradio u više navrata”, objasnili su iz EPCG.

Tvrde da nema konflikta interesa u tome što je Maljo, u ime EPCG, potpisao ugovor sa Dilojtom o procjeni akcija Rudnika uglja Pljevlja, jer je EPCG naručilac posla ove analize u cilju sagledavanja pozitivne ekonomske politike kompanije.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *