Austrijska Raiffeisen banka sprema tužbu protiv Hrvatske

Dodajte komentar

Austrijska Raiffeisen banka sprema se da podnese ustavnu tužbu zbog hrvatskog zakona koji ima za cilj da poništi hiljade zajmova Hrvatima, rekao je portparol te banke u srijedu Reutersu.

Hrvatski sabor usvojio je ranije ovog mjeseca zakon o zaštiti lokalnih dužnika od zajmova denominiranih u eurima koje su izdavale i pružale podružnice austrijskog zajmodavca.

Te banke nisu imale licencu za poslovanje u Hrvatskoj niti su ispunile zahtjeve za adekvatno provjeravanje sposobnosti zajmoprimaca da vrate zajmove, kazali su zakonodavci.

Riječ je o Zakonu o ništavnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u Republici Hrvatskoj.

Raiffeisen smatra te optužbe neutemeljenima i planira borbu protiv zakona na sudu.

“Vjerujemo da je zakon protivustavan. Raiffeisen će u Hrvatskoj podnijeti ustavnu tužbu protiv zakona kasnije ovog mjeseca”, rekao je portparol najveće austrijske bankarske grupacije.

Gotovo 3000 zajmova, ukupno vrijednih oko 200 miliona eura, dodijelilo je nekoliko regionalnih Raiffeisen banaka u južnoj austrijskoj regiji Štajerskoj hrvatskim zajmoprimcima prije 10 do 15 godina, rekao je portparol.

Gotovo polovina zajmoprimaca ima poteškoća s plaćanjem, rekao je, dodavši da je Raiffeisen ponudio povoljnije uslove kako bi mogli ispuniti svoje obveze.

U nekoliko slučajeva banka je prodala imovinu zajmoprimaca koja je založena kao kolateral kako bi vratila novac, rekao je portparol banke, odbacujući navode da su zajmoprimci nepravedno postali meta napada nakon što nisu bili u stanju da vrate zajmove.

Raiffeisen bankama koje su dale te zajmove nije bila potrebna hrvatska bankarska licenca, jer je svaki zajam zaključen u Austriji prema austrijskom zakonu, kazao je.

“Svaki je hrvatski dužnik došao u Austriju i potpisao ugovor na licu mjesta”, rekao je portparol Raiffeisen banke.

Funkcioner austrijske centralne banke Ewald Nowotny, koji je prije nekoliko dana boravio u Hrvatskoj kako bi posredovao između Hrvatske i Raiffeisen banke, pozvao je stranke da okončaju spor i koncentrišu se na pronalaženje pojedinačnih rješenja.

“Takav zakon može imati negativan uticaj na kreditnu ponudu u takvoj zemlji”, kazao je Nowotny.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *