“Nešto treba promijeniti u vezi Libora”

Sistem Libora, koji predstavlja osnovnu kamatu na međubankarskom tržištu novca treba promijeniti, smatraju stručnjaci nakon što se pokazalo da se tom kamatnom stopom može manipulisati.

Na nedavnom okruglom stolu Bank of England guverner britanske centralne banke Mark Carney kazao je da bi Libor trebalo zamijeniti, a da bi ubuduće osnovnu kamatu trebalo temeljiti na aktualnim transakcijama na tržištu, a ne na procjenama banaka.

Banke su posljednjih godina bile kažnjene s nekoliko milijardi funti zbog namještanja Libora, a prošle su godine četiri trgovca Barclaysa bila uhapšena zbog manipulacija tom kamatom na međubankarskom tržištu novca.

Profesor finansija na Univerzitetu Oxford Alvaro Cartea izjavio je u utorak za BBC da je „iznenađujuće” da je takav „manjkavi” sistem Libora trajao toliko dugo.

„Nešto treba učiniti”, ustvrdio je Cartea i istakao da ni u vrijeme kada se Libor razvijao krajem 1980-tih godina njegovi učinci nisu bili u potpunosti razumljivi.

„Banke se ne podstiču da budu poštene, ali za njih ipak predstavlja loš pubicitet ako budu uhvaćene u tome što su radile”, rekao je Cartea.

Check Also

“Crni petak na berzi”: Sumnje u Deutsche Bank pokrenule lančanu reakciju u Evropi

Stanje u evropskom bankarskom sektoru se još nije smirilo. Nakon rješavanje krize sa Credit Suisse …

Leave a Reply

Your email address will not be published.