Prihodi Netflixa skočili 32 posto, broj pretplatnika premašio 100 miliona

Dodajte komentar

Prihodi Netflixa u drugom tromjesečju dostigli su 2,8 milijardi dolara, 32 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je broj pretplatnika porastao za 5,2 miliona u odnosu na prethodni kvartal i dostigao 104 miliona.
Prema poslovnom izvještaju te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit iznosila je u proteklom tromjesečju 65,6 miliona dolara, oko 60 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, u ponedjeljak je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Netflixa skočila više od 10 posto.

Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings poručio je u izvještaju kako je stvaranje originalnog sadržaja ključno za konkurentnost kompanije protiv online rivala, kao što su Amazon i YouTube, kao i tradicionalne televizije.

“Prelazak s televizije na gledanje sadržaja po želji snažan je, a mnogi imaju puno slobodnog vremena, stoga će mnoge internet TV usluge biti uspješne”, poručio je Hastings.

Dodao je da su mogućnosti za rast kompanije ogromne, s obzirom na širenje interneta u svijetu, pa je više od polovine pretplatnika Netflixa sada izvan SAD-a. U SAD-u ih je 51,9 miliona, a u inostranstvu 52,1 miliona.

Hastings je poručio i to da će kompanija nastaviti da proizvodi filmove i serije u vlastitoj produkciji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *