Nafta nastavlja da se kreće iznad 46 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte nastavljaju da se kreću iznad nivoa od 46 dolara za barel u Njujorku, zbog boljih od očekivanih podataka o privrednom rastu Kine u drugom kvartalu.

Cijena naftnih fjučersa je porasla za 0,3 odsto u Njujorku, nakon što je prošle nedjelje ojačala za 5,2 odsto, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u avgustu ojačala je na robnoj berzi u Njujorku za 14 centi na 46,68 dolara u 9:52 sati po londonskom vremenu. Ukupan obim trgovanja bio je oko 24 procenta iznad 100-dnevnog prosjeka. Cijena WTI nafte je prošle nedjelje porasla za 2,31 dolar na 46,54 dolara.

Sjevernomorska nafta “brent” za septembarsku isporuku popela se za 17 centi na 49,08 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cijena “brenta” je prošle nedjelje porasla za 4,7 odsto.

Kina, kao druga najveća svjetska ekonomija, zabilježila je rast bruto domaćeg proizvoda od 6,9 odsto u drugom kvartalu na godišnjem nivou, što je iznad procjene “Bloombergovih” analitičara koji su prognozirali rast od 6,8 odsto.

Američka agencija navodi i da su naftaši u SAD otvorili samo dvije nove bušotine prošle nedjelje, što je najsporiji tempo rasta od maja, prema podacima kompanije “Baker Hughes”.

Iako su cijene nafte napredovale prošle nedjelje, one su u Njujorku i dalje ispod nivoa od 50 dolara za barel zbog zabrinutosti da će prekomjerne globalne zalihe neutralisati napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika za smanjenje proizvodnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *