Fed kaznio BNP Paribas sa 246 miliona dolara zbog manipulacije kursevima

Dodajte komentar

Američka centralna banka Fed kaznila je francusku banku BNP Paribas s 246 miliona dolara, što je najnoviji slučaj u skandalu s valutnim manipulacijama, koji je dosad doveo do milijardi dolara kazni na obije strane Atlantika.

Američke vlasti su kazale da su trgovci valutama različitih kompanija dijelili informacije o ponudama valuta bez adekvatnog nadzora njihovih banaka.

Fed je za sedam banaka povezanima sa skandalom već ranije odredio kazne u iznosu većem od 2 milijarde dolara, dok su slučajevi protiv trgovaca u toku.

Skandal uključuje banke kao što su Barclays, Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, švicarski UBS i JP Morgan Chase, a rezultirao je milijardama kaznama naplaćenih od raznih regulatora koji se odnose na manipuliranje kursevima valuta.

BNP Paribas je u maju takođe objavio da će regulatorima države New York platiti 350 miliona dolara kako bi razriješio spor povezan s nadzorom njegovog globalnog deviznog poslovanja.

“BNP Paribas duboko žali zbog lošeg ponašanja u prošlosti koje je predstavljalo jasno kršenje visokih standarda na kojima grupacija posluje”, stoji u izjavi bankeo bjavljenoj u ponedjeljak nakon nagodbe s Fedom.

Bivši trgovac BNP Paribasa Jason Katz u januaru je priznao krivicu, kao prva osoba koja je to učinila, za kršenje američkih zakona o tržišnom poslovanju i manipulaciju kursevima valuta.

Trojica bivših trgovaca iz Londona u ponedjeljak su se izjasnili da nisu krivi po optužbama da su udružili u cilju podizanja cijena na valutnom tržištu.

Slučaj, koji se odnosi na radnje koje su se dogodile otprilike između 2007. i 2013. godine, odvija se na sudu u New Yorku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *