Evropske berze: Poslovni rezultati kompanija razočarali ulagače

Na evropskim berzama u utorak ujutro indeksi su pali jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući njemačku Lufthansu i švedski Ericsson.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je juče ostao gotovo nepromijenjen.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,40 odsto, na 7.372 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 odsto, na 12.501 bod, a pariski CAC 0,55 odsto, na 5.201 bod.

Pad indeksa ponajviše je posljedica slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija u drugom tromjesečju.

Zbog toga je cijena akcija Ericssona pala 8,5 odsto, dok je akcija Lufthanse pojeftinila gotovo 4 odsto.

Na početku sezone objava kvartalnih poslovnih izveštaja analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 9 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Podršku tržištima jutros pruža stabilnost cijena nafte. Nakon što je juče pala oko 1 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,1 odsto, na 46,05 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,1 odsto, na 48,45 dolara.

Na azijskim berzama jutros se takođe trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 odsto, na 19.999 bodova.

Check Also

Poziv studentima: Konkurs za stipendije „Najbolji iz jugoistočne Evrope“ za studijsku godinu 2021/2022

– Erste Bank AD Podgorica podržaće i ove godine „Best of South-East“ („Najbolji iz jugoistočne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *