Pregled štampe za 17. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Strancima lako da izmještaju porez

Crna Gora je propustila da u Parizu 7. juna ove godine bude jedna od potpisnica Multilateralnog ugovora za primjenu mjera koje se odnose na ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Najviše lažnih od 20 eura

Centralna banka (CBCG) je u prvoj polovini godine obradila oko 1,79 hiljada komada falsifikovanog novca, od kojih je najviše kovanica u apoenu od dva eura.

Dolar pada jer FED ne žuri sa utezanjem politike

Vrijednost dolara na svjetskim tržištima je u odnosu na korpu valuta skliznula na najniži nivo od septembra prošle godine, jer je sve jasnije da Federalne rezerve neće žuriti sa stezanjem monetarne politike. Kurs dolara prema jenu potonuo je 1,2 odsto na 112,50 JPY, dok je euro prema dolaru porastao 0,6 odsto, na 1,147 USD.

Dnevne novine

Bitcoin pred krahom

Virtuelna valuta bitcoin izgubila je četvrtinu vrijednosti nakon spora oko toga kako izvesti veliko nadograđivanje softvera. I pored velikog pada, bitcoin vrijedi tri puta više nego prije godinu, pa sada košta oko 2.300 dolara, dok je sredinom juna njegova vrijednost bila veća od 3.000 dolara.

TRŽIŠTE I TROŠKOVI UZROKOVALI VISOKE KAMATE

Nivo kamatnih stopa u Crnoj Gori i dalje je visok, iako je zabilježen pozitivan trend u kretanju cijene kapitala, sa aspekta oporavka privrede i doprinosa smanjenju troškova finansiranja preduzeća i stanovništva, ocijenila je viceguvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.

Uskoro radovi na Mamuli

Ministarstvo održivog razvoja i turizma predložilo je Vladi da, bez rasprave, da saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju turističkog kompleksa Mamula.

Dan

Nepovjerenje u domaću bazu

Svaki vid regionalne saradnje i povezivanja je pozitivan i ima multiplikativne efekte, ali do nivoa očuvanja sopstvenog identiteta, odnosno karakteristika i prednosti po čemu smo u regionalizaciji prepoznatljivi i atraktivni za ulaganje, smatra bivša direktorka Montenegroberze Dejana Šuškavčević.

Otvoren sekretarijat

Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, čiji su osnivači šest komora regiona, otvoren je u Trstu u okviru samiga o Zapadnom Balkanu.

Unaprijediti sistem kontrole

Djelovanje Vlade na planu ispunjavanja obaveza predviđenih procesom usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva i primjene najbolje prakse u kontroli naoružanja, razoružanja i neproliferacije, usmjereno je na dalju harmonizaciju i stvaranje sigurnih mehanizama, kojima će se unaprijediti sistem kontrole izvoza strateške robe, zaključeno je tokom nedavne studijske posjete delegacije Ministarstva ekonomije Hrvatskoj.

Pobjeda

Vlada zadovoljna investitorima, radnici razočarani

Kombinat aluminijuma (KAP) i nikšićka željezara Toščelik danas su kompanije u privatnom vlasništvu koje redovno izmiruju sve svoje obaveze, kako prema državi, tako i prema zaposlenima, i u kojima su očuvani proizvodni kapaciteti, navedeno je iz Ministarstva ekonomije.

Podrška za 10 biznis ideja

Zajednički projekat Unije poslodavaca i Zavoda za zapošljavanje “Mladi i nezaposleni su budućnost Crne Gore ponudiće odjeseni tržištu 10 novih, inovativnih ideja za koje stručnjaci ove dvije ustanove vjeruju da će biti ne samo održive, već i konkurentne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *