Kroz novi softver provjereno preko 20 magistraskih radova

Dodajte komentar

Kroz softver protiv plagijarizma iThenticate koji je nedavno počeo da se koristi na Univerzitetu Crne Gore provjereno je za sada oko 20 magistarskih radova i svi su u redu, rekao je za Pobjedu predsjednik Naučnog odbora UCG Vladimir Pešić.

Ovaj softver nabavljen je preko Erasmus projekta koji se odnosi na podizanje naučno istraživačkih kapaciteta univerziteta Zapadnog Balkana, a Pešić kaže da će program tek pokazati kakvo je pravo stanje u ovoj oblasti kada univerziteti iz regiona ubace mnogo više radova u bazu. Trenutno im je, kaže on, na raspolaganju mala baza radova na osnovu koje upoređuju određeni magistarski.

„Kad se to promijeni onda će softver imati smisla. Te rezultate ćemo vjerovatno dobiti tek za godinu dana. Tada ćemo tražiti eventualne probleme. Ovo je još početak, ali je za sada sve ok“, kazao je on.

Studenti koji prepisuju, prema njegovim riječima, najčešće uzimaju djelove iz radova koji su napisani na našem jeziku. Pešić smatra da će se malo ko potruditi da uradi prevod za temu koju obrađuje.

„Ako hoće da prepiše prepisaće bukvalno i neće se potruditi za prevod. Najčešće će uzeti neke radove koji su napisani na našem jeziku, koji su iz Bosne, Srbije ili Hrvatske rekao je on. Korišćenje ovog softvera za tri godine Univerzitet košta 7.000 eura, a novac je obezbijeđen preko Erasmus projekta. Programom će se provjeravati i radovi koji su napisani na engleskom jeziku. Softver, upoređuje rukopise u formatima txt, pdf, doc, kako sa radovima u časopisima sa otvorenim pristupom „open access“, tako i sa radovima u časopisima bez otvorenog pristupa, sa knjigama, zbornicima sa konferencija, kao i web sadržajima na engleskom i drugim jezicima. Program je dominantan u svijetu, a koriste ga svi vodeći univerziteti od Kembridža do Oksforda, preko naučnih časopisa“, rekao je Pešić.

Pešić će, takođe, biti odgovoran za korišćenje softvera protiv plagijata koji je nedavno nabavilo i Ministarstvo prosvjete. Kroz taj program provjeravaće se mnogo više radova do 5.600 podnesaka.

„Iskoristićemo softver da budemo sigurni da na UCG nema anomliija rekao je on. Ministarstvo prosvjete je nakon okončanog tendera za nabavku softvera protiv plagijarizma potpisalo ugovor na dvije godine sa američkom kompanijom Turnitin LLC, a u julu će ovaj program moći da koriste i privatni fakulteti. Za taj softver izdvojeno je 35.700 eura“, rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *