JP Morgan povećao dobit i prihode u drugom kvartalu

Američki bankarski div JP Morgan Chase u petak je izvijestio o većoj dobiti i prihodima u drugom ovogodišnjem kvartalu, što najvećim dijelom pripisuju nastavku snažnog rasta kredita i depozita, prenio je britanski BBC.

Neto dobit JP Morgana uvećana je 13 posto, na sedam milijardi dolara. Ukupni neto prihodi porasli su za 4,7 posto prema istom razdoblju lani, na 26,4 milijarde dolara.

Jačanju prihoda doprinijeli su osam posto veći kamatni prihodi, što u bancipripisuju rastu ključnih kamatnih stopa u SAD-u kao i povećanom kreditiranju.

“Američki je potrošač i dalje ‘zdrav’. Zajmovi i depoziti i dalje snažno rastu, a vrijednost kupovina obavljenih putem kartica i obim kartičnih transakcija bilježe dvoznamenkasti rast”, kazao je izvršni direktor JP Morgana Jamie Dimon.

Analitičari očekuju dobre poslovne rezultate američkih banaka s obzirom na povećanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u na važećih jedan do 1,25 posto, u odnosu na 0,25 do pet posto koliko je njihov raspon iznosio u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Nastavak snažnog rasta kredita i depozita pomogao je kompenzaciji slabijih rezultata JP Morgana u segmentu trgovanja na finansijskim tržištima. Po riječima izvršnog direktora, pad prihoda u tom segmentu karakterišu “slabije oscilacije i aktivnost klijenata”.

U istom razdoblju prošle godine prihode od trgovanja poduprle su izraženije oscilacije povezane s odlukom Britanije o izlasku iz EU-a.

Check Also

Stečajna uprava Atlas banke prodaje nepokretnosti u Budvi za 3,58 miliona eura

Stečajna uprava Atlas banke objavila je javni poziv za učešće na nadmetanju za prodaju nepokretnosti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *