I Mercedes varao: Milion dizelaša sa softverom za varanje testova

Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler manipulisao je mehanizmima za kontrolu izduvnih gasova u približno milion dizelskih automobila kako bi stvorio utisak da manje zagađuju okolinu, saopštili su u četvrtak njemački mediji.

“Kompanija sa sjedištem u Stuttgartu prodavala je tokom gotovo deset godina, od 2008. do 2016., vozila s većim nivoom štetnih izduvnih gasova nego što je bilo dopušteno”, objavio je u četvrtak dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Pored regionalnih televizija NDR i WDR, taj je dnevnik dobio uvid u sudski nalog koji je bio osnova za pretragu 11 fabrika u vlasništvu proizvođača automobila Mercedes-Benz i Smart krajem maja.

Istražioci sumnjaju da je najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila koristio uređaj za ‘lažiranje’ podataka o emisiji štetnih gasova nalik onome upotrijebljenom u slučaju Volkswagena.

Kada detektuje test, softver aktivira veći stepen filtriranja štetnih gasova nego prilikom vožnje.

Istražioci vjeruju da automobili opremljeni motorima OM 642 i OM 651 tokom testiranja filtriraju 95 do 99 posto emisija štetnih ugljenikovih oksida a svega 35 do 85 posto tokom stvarne vožnje na putu.

Dizelske motore sa spornim softverom Daimler je ugradio u više od milion automobila i kombija, uključujući Mercedese klase C, E i R.

 

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.