Štete od sajber kriminala mjere se stotinama milijardi dolara

Dodajte komentar

Više od milion ljudi svakoga dana u svijetu bude žrtva nekog oblika sajber kriminala. Procjenjuje se da globalna šteta od sajber kriminala iznosi oko 445 milijardi dolara, a šteta od krađe intelektualnog vlasništva premašila je 160 milijardi dolara.

Gubici koji se odnose na lične informacije, kao što je krađa podataka sa kreditnih kartica, iznose oko 150 milijardi dolara. Zbog toga se najrazvijenije zemlje udružuju u borbi protiv tog novog oblika kriminala, od koga najveće štete imaju kompanije i nacionalne ekonomije, a pogođeni su i građani.

Nedavni sajber napad pogodio je više od 200.000 korisnika u 150 zemalja, a mnoge od žrtava su kompanije, čak i velike korporacije. Od Velike Britaniji, preko Rusije, Ukrajine, Italije, Španije, do Indije, Kine i Egipta. Prvo su istražitelji sa “Kasperski labom” zabilježili oko 45.000 napada u 74 zemlje, a zatim su se oni proširili na SAD i Južnu Ameriku, a potom i na druge zemlje širom svijeta.

Sajber kriminal je sve učestaliji i posebno šteti trgovini, inovacijama i konkurentnosti, navodi se u studiji. Globalni gubitak iznosi između 375 i 575 milijardi dolara. Najveće gubitke trpe vodeće svjetske ekonomije, pa tako SAD, Kina, Japan i Njemačka, prema ovom istraživanju, godišnje gube oko 200 milijardi dolara.

Gubici, koji se odnose na lične informacije, poput hakovanja podataka s kreditnih kartica iznose oko 150 milijardi dolara. Oko 15 posto stanovnika SAD, ili njih oko 40 miliona, bar jednom u životu bilo je na udaru hakera, pri čemu su im ukradeni lični podaci. U Turskoj je isti problem pogodio oko 54 miliona stanovnika, u Njemačkoj oko 16 miliona, a u Kini više od 20 miliona.

Zanimljivo je da je Nigerija postala poznata po sajber kriminalu toliko da je jedna prevara čak dobila ime po njoj. Osim što to pruža lošu sliku o toj državi na globanom nivou, stvara joj i veliku ekonomsku štetu.Već dugo opada broj stranih investitora, koji su spremni da ulažu u Nigeriju, između ostalog, i zbog kriminala na internetu. Nigerija, koja je najveća afrička privreda, profitira od buma digitalne infrastrukture, ali taj bum je donio i prevarante. Prema zvaničnim podacima vlade, Nigerija svake godine gubi oko 390 miliona eura zbog prevara na internetu, što je gotovo jedan odsto bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

 

Žrtve “Nigerijske prevare” oštećene su za 56 miliona dolara. Riječ je o prevari u kojoj prevarant obećava proviziju za pomoć u sprovođenju novčane transakcije, ali prvo traži da mu žrtva pošalje novac kako bi platio neke naknade, koje su preduslov za transakciju. Pošto se prevarant lažno predstavlja kao nigerijski princ ili poslovni čovek, prevara se naziva po toj afričkoj državi.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *