RBS plaća 5,5 milijardi dolara zbog sloma tržišta hipotekarnih kredita

Dodajte komentar

Britanska banka Royal Bank od Scotland (RBS) pristala je da plati 5,5 milijardi dolara američkom regulatoru, čime je sporazumno zaključen spor pokrenut pod optužbom o njenoj odgovornosti za slom tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita.

“Royal Bank of Scotland se … nagodio s američkom Agencijom za finansiranje stanovanja (FHFA)”, stoji u saopštenju, uz napomenu da će prema toj nagodbi američki regulator “povući sve tužbe protiv RBS-a”.

“Nagodba je oštar podsjetnik na ono što se desilo banci prije finansijske krize i na visoku cijenu plaćenu za globalne ambicije“, naveo je u saopštenju RBS-ov izvršni direktor Ross McEvan.

Nakon što plate 5,5 milijardi dolara odštete, RBS-u će biti vraćeno 754 miliona dolara „po osnovi sporazuma s trećim stranama o osiguranju gubitaka”.

Veći dio neto iznosa odštete od 4,75 milijardi dolara već je rezervisan, napominju u banci, kojoj je britanska vlada pritekla u pomoć na vrhuncu finansijske krize 2008. godine najvećim finansijskim paketom na globalnom nivou.

Slom tržišta hartija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima pokrenuo je talas stečajeva i kriza a potom i globalnu recesiju, u kojoj je uništeno desetak miliona radnih mjesta širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *