Pritisak na evropske berze se nastavlja, nafta skočila 3%

Dodajte komentar

Jučerašnji trgovački dan evropske berze su zatvorile u negativnoj teritoriji, a najveću korekciju registrovao je britanski FTSE, koji se spustio na 7.329,8 poena, nakon objave Konfederacije britanske industrije o pogoršanju poslovnog sentimenta u ovoj zemlji.

Francuski CAC registrovao je promjenu naniže od 0,5% na 5.140,6 poena, dok je njemački DAX neznatno pao na 12.437 poena. Obraćanje predsjednice Federalnih rezervi, Dženet Jelen, američkom Kongresu u srijedu se pažljivo iščekuje, a njen polugodišnji iskaz planirane monetarne politike rasvijetliće tempo planiranog monetarnog zaoštravanja.

Nakon nešto oštrijeg pada na početku trgovanja, američki Dow Jones oporavio se na 21.409,7 poena, a S&P 500 je zatvorio sesiju u minusu od 0,1% na 2.425,5 poena. Na početku sezone korporativnog izvještavanja očekuje se da će profit kompanija koje se nalaze u sastavu ovog indeksa u drugom kvartalu porasti 6,2% na godišnjem nivou. Nasdaq je nastavio oporavak treći uzastopni dan, uvećavši juče vrijednost 0,3% na 6.193,3 poena. Nakon izvještaja o padu američkih zaliha nafte, ovaj energent registrovao je snažan oporavak – američki WTI je skočio preko 3% na 45,7 USD po barelu, dok je evropski reper Brent porastao 2,8% na 48,2 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *