Pregled štampe za 12. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Aranžman sa MMF-om Crnoj Gori nije potreban

Guverner Centralne banke Radoje Žugić protiv je aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). On je to saopštio u Dubrovniku, na konferenciji MMF-a i država regiona, dodavši da za aranžmanom nema nikakve potrebe jer Crna Gora ima visoke stope rasta, prenosi RTCG.

Poljski OTL bi mogao da poveća udio

Poljski OT Logistics mogao bi biti glavni kandidat za kupovinu 11,75 odsto državnog udjela Luke Rijeka, čime bi postao njen najveći pojedinačni dioničar, prenijeli su juče hrvatski mediji.

Profit od Sozine da ide državi

Poslanici Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Neđeljko Rudović poslali su juče Vladi predloge izmjena Statuta i Odluke o osnivanju Monteputa kako bi se spriječilo da uprava ove državne kompanije profit dijeli drugim pravnim licima bez kriterijuma ili između sebe, što je do sada bio slučaj.

Dnevne novine

Propala prodaja Riviere

Prva javna prodaja klub hotela “Riviera” u Njivicama organizovana juče u kancelariji javne izvršiteljke Jasmine Bajović, nije uspjela. Nadmetanje je organizovala Austrijska kreditorska institucija HETA, a imovina je procenjena na 7,95 miliona dok je visina duga znatno viša, preko 11,5 miliona eura. Na prodaju su objekti ali ne i zemlji šte, jer je i hipoteka stavljena na objekte.

Terna privodi radove kraju

Italijani završavaju sa građevinskim radovima na obali, kao i sa postavljanjem dalekovoda u Peskari
Kompanija T erna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizuje projekat povezivanja Italije i Crne Gore podmorskim energetskim kablom, počela je završne radove na pomenutom projektu. Naime, u Peskari j e počelo postavljanje dalekovoda, dok su privode kraju i građevinski radovi na obali.

Danas aukcija državnih zapisa

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 20 miliona eura biće održana danas.

Dan

Uveden stečaj u Radoje Dakić

Privredni sud Crne Gore, na čijem je čelu Blažo Jovanić, donio je rješenje kojim se proglašava bankrot u preduzeću “Radoje Dakić.

Strahuju od privatizacije

Kada vidite da se neko profitabilno državno preduzeće u Crnoj Gori raspada onda sa sigurnošću možete da tvrdite da će uskoro preći u privatne ruke, a upravo to se dešava sa Aerodromom u Tivtu, gdje je vladajuća garnitura okupila sve svoje “kvalitetne kadrove, kako bi izgleda što lakše otuđila tivatski Aerodrom, saopštili su iz Bokeškog foruma.

Nema kupca za Rivijeru

Prodaja hotela Rivijera na Njivicama, koju je juče organizovala austrijska kreditorska institucija HETA, nije uspjela, saopštili su iz kancelarije javne izvršiteljke Jasmine Bajović. Riječ je o prvoj licitaciji za prodaju hotela čija je imovina procijenjena na 7,95’ milione eura, ali dug bivših vlasnika izraelske kompanije JT Investment je mnogo viši i iznosi preko 11 miliona eura.

Pobjeda

Jadranski sajam u plusu 1.500 eura

Jadranski sajam je prvi kvartal ove godine završio u plusu od 1.513 eura, što je 3.300 eura manje nego u istom periodu prošle godine.

Milion eura osnivački ulog firmi za izdavanje garancija

Faktoring i lizing kompanije uskoro će biti pod ingerencijom Centralne banke jer je to konačno predloženo Nacrtom zakona o lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima koji je usvojio Savjet CBCG krajem prethodne sedmice.

Radoje Dakić u bankrotu

Nakon konačne odluke Apelacionog suda kojomje odbijena i treća žalba zbog otvaranja stečaja u fabrici “Radoje Dakić stekli su se uslovi da Privredni sud donese rješenje o sprovođenju postupka bankrotstva i unovčenja imovine ove fabrike.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *