EIB: Za Zapadni Balkan 3,5 milijarde eura

Dodajte komentar

Evropska investiciona banka planira da obezbijedi Zapadnom Balkanu dodatnih 3,5 milijarde eura u naredne tri godine za infrastrukturne projekte.

Od toga će veći deo sredstava biti za Srbiju, najavila je šefica kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

“Planiramo da povećamo aktivnost na Balakanu i u Srbiji, kroz tzv. Inicijativu povećanja ekonomske otpornosti regiona. Planiramo da uložimo dodatnih 3,5 milijarde eura u naredne tri godine, od čega očekujemo da će oko 50 odsto tih sredstava otići na projekte u Srbiji”, rekla je Negre Tanjugu.

Ona je objasnila da će taj novac biti uglavnom za projekte u putnoj i željezničkoj infrastrukturi.

Kako je rekla, EIB planira da izdvoji u okviru te inicijative dodatnih 6,5 do sedam milijardi eura za Sjevernu Afriku, odakle dolaze migratorni problemi, ali i tranzitne zemlje kao što su Srbija i Balkan.

Ona je podsetila da je EIB jako aktivan u Srbji i da je su najveći finansijeri Koridora 10, sa skoro 600 miliona evra uloženih sredstava.

 

Kako kaže, EIB je najveća finansijska institucija na svijetu i ima jako povoljne uslove finansiranja, jer se zadužuje na finansijskom tržištu po najboljim uslovima.

“Neprofitna smo organizacija, kada sarađujemo sa državom nemamo nikakve zatezne penale, nikakve dodatne trškove”, dodala je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *