Deloitte: Prihodi klubova Premier lige dosegnuli rekordnih 3,6 milijardi funti

Dodajte komentar

Fudbalski klubovi engleske Premier lige u sezoni 2015./16 ostvarili su rekordnih 3,6 milijardi funti prihoda, 9 posto više nego godinu dana prije, što se zahvaljuje i rastu novčanog priljeva od Uefe u pogledu televizijskih prava, pokazuje analiza konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte.

Zarada od televizijskih prava od 1,9 milijardi funti iznosila je više od pola ukupnih prihoda vodećih klubova, navodi se u analizi. Prošlogodišnji sporazum o televizijskim pravima postignut na domaćem tržištu donosi dalji snažan rast ukupnih prihoda, dodaje se.

Treću sezonu zaredom, zajednička operativna dobit klubova premašila je za 500 miliona funti, no plate su porasle 12 posto, na 2,3 milijardi funti.

“Čak i u posljednjoj godini starih ugovora o televizijskim pravima, prihodi klubova Premier lige postavljali su nove rekorde”, ističe Dan Jones, partner u Deloitteovom odjeljenju za analizu sportskog poslovanja, koji je predstavio svoj najnoviji godišnji pregled finansija u fudbalu.

Ukupni prihodi na evropskom fudbalskom tržištu u sezoni 2015./16. dostigli su 25 milijardi eura, što je 13-postotni rast u odnosu na sezonu ranije, navodi se u analizi Deloittea.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *