Američki fond kupio Merkur za 28,5 miliona eura

Dodajte komentar

Američki investicioni fond HPS Investment Partners kupio je “zdravi dio” slovenačkog lanca prodavnica tehničkom robom Merkur koji je prije tri godine završio u stečaju, a mediji spekuliraju i o njegovoj zainteresovanosti za hrvatski Pevec.

Američki će fond za Merkur platiti 28,56 miliona eura, a sredstva će se iskoristiti za podmirenje dugova povjeriocima, izjavila je u utorak nakon potpisivanja ugovora stečajna upravnica Simona Gorjup.

Kako pišu slovenački mediji, HPS Investment Partners zanima se i za kupovinu nekretnina starog Merkura, odnosno njegovih trgovačkih centara i to ne samo u Sloveniji nego i u susjednim državama, a mogao bi se odlučiti i za kupovinu hrvatskog lanca tehničkih trgovina Pevec, kako bi ojačao svoju poziciju u regionu i trgovinskom sektoru koji ima perspektivu uprkos sve izraženijem trendu nabavke i prodaje preko interneta.

Nekadašnji slovenački ministar privrede Matej Lahovnik izjavio je da je sada pravo pitanje hoće li američki investitor od Hete, “loše banke” nekadašnje austrijske transregionalne banke Hypo Alpe Adria koja prodaje nekretnine zaplijenjene zbog nenaplaćenih dugova, uspjeti da otkupi Merkurove prodavnice u Hrvatskoj i hoće li biti zainteresovan za jačanje te djelatnosti u regionu koja ima dobru ekonomsku perspektivu.

Merkur je finansijski posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od dvadesetak posto godišnje, zbog čega se morao intenzivno zaduživati, a visoki profiti istopili su se kad je započela kriza koja je dovela do zastoja u građevinskoj industriji.

Kompanija se pod stečajnom upravom oporavila pa je lani imala 212 miliona eura prihoda i 5,9 miliona eura čiste dobiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *