Tehnološke akcije održale rast Wall Street-a

Dodajte komentar

Američke akcije otpočele su sedmicu mahom uz rast vrijednosti, u očekivanju početka sezone objave korporativnih rezultata kasnije tokom sedmice.

Tehnološke akcije su prednjačile pa je Nasdaq dobio na vrijednosti 0,4%, okončavši trgovanje na 6.176,4 poena. Amazon je skočio 1,8% u očekivanju početka Prime Day-a, velike raprodaje koja je omogućena samo pretplatnicima ovog najvećeg svjetskog on-line trgovca. Akcije Tesle oporavile su se 0,9%, nakon velike rasprodaje protekle sedmice kada su i tehnički ušle u zonu korekcije nakon pada većeg od 20% od prethodnog maksimuma. Dow Jones je neznatno oslabio na 21.408,5 poena, a Wal-Mart je predvodio gubitnike. Indeks S&P 500 je takođe zabilježio neznatnu promjenu, ali u pozitivnom smjeru, završivši trgovanje na 2.427,4 poena.

Evropske berze završile su jučerašnje trgovanje rastom vrijednosti nakon što su njemački izvozni podaci podržali ekonomski sentiment. Njemački DAX je porastao pola procenta, franuski CAC je dobio na vrijednosti 0,4%, dok je FTSE porastao 0,3%. Nafta je zabilježila minimalni oporavak od 0,4%, ali su investitori i dalje ostali prilično skeptični s obzirom na povećanu aktivnost američkih proizvođača i neizvjesnost oko smanjenja proizvodnje u Libiji i Nigeriji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *