Luka Zelenika i akvatorijum uskoro na tenderu

Dodajte komentar

Morsko dobro bi trebalo uskoro da raspiše javni poziv za zakup akvatorijuma Luke Zelenika i sidrišta.

To javno preduzeće je nedavno dostavilo resornom ministarstvu odluku o objavljivanju javnog poziva, a Vlada je dala “zeleno svjetlo” za zakup akvatorijuma luke Zelenika i sidrišta. Odluka je donijeta na osnovu prostornog plana područja posebne namjene za morsko dobro – Sektor 4 Meljine-Zelenika.

Odlukom o određivanju luka prema značaju, Luka Zelenika određena je kao luka od lokalnog značaja, mada je registrovana i za međunarodni saobraćaj.

Do sada je korisnik tog dijela morskog dobra bilo Mješovito i za očekivati je da učestvuje u nadmetanju kada javni poziv bude raspisan. Imaće prednost, upravo zbog toga što je dugogodišnji korisnik obale.

Prema pisanju Radija Jadran, javni poziv bi trebalo da bude raspisan naredne sedmice.

Koncesija bi trebalo da obuhvata akvatorij neposredno uz dio obale u širini od 50 metara, ispred tri katastarske parcele KO Kuti, kao i akvatorij sidrišta Luke Zelenika, ukupno 2,2 hiljade metara kvadratnih.

Prema Prostornom planu Morskog dobra, osnovna namjena Luke Zelenika je putnička i teretna luka sa slobodnom zonom. Na osnovu Zakona o lukama, moguće je dio akvatorijuma dati na koncesiju, prema postojećem stanju luke. Kroz koncesioni akt, prema prostornim mogućnostima treba definisati i eventualno sidrište. Za definisanje regularnog statusa kompletne luke Zelenika potrebno je riješiti pitanje vlasničkog – korisničkog prava na kopnenom dijelu luke.

Zakon o lukama predviđa da lukama od lokalnog značaja u Crnoj Gori upravlja Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Odlukom o određivanju luka prema značaju, od lokalnog značaja proglašene su još Luka Škver, Luka Risan, Luka Tivat-Porto Montenegro, Luka Tivat-Kalimanj i Luka Budva.

Luka Zelenika je poznata i po dva silosa za rasuti cement, čiji rad su 2008. godine osujetili građani protestima i na referendumu, kao i tadašnja vlast u Novom.

Luka Zelenika ima funkciju trgovačke luke registrovane za međunarodni pomorski saobraćaj i funkciju graničnog prelaza na kome strana nautička plovila (pleasure crafts) obavljaju neophodne procedure pri ulasku u vode Crne Gore.

Veliki brodovi mogu sidriti na prostoru između Zelenike i Kumbora i to je najbolje sidrište u Hercegnovskom zalivu. Uz Luku se nalaze ispostave Lučke kapetanije i Carine.

Moguć je prilaz motornim vozilom do luke, a za dalju komunikaciju može se koristiti Jadranska magistrala, koja prolazi nedaleko od ulaza u luku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *