Korisnici kredita u “švajcarcima” podnose žalbu na presudu Osnovnog suda u Podgoric

Korisnici kredita u „švajcarcima“ podnijeće višim sudskim instancama žalbu na presudu podgoričkog Osnovnog suda, kojom se obavezuju da plate 1,8 miliona eura troškova postupka, saopšteno je na pres konferenciji Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Predstavnik klijenata, Dragan Senić, kazao je da presuda budi sumnju da je donešena pod pritiskom i da sudija Osnovnog suda Milena Matović opstruira primjenu Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

“Odluka sutkinje Milene Matović je apsurdna zato što je Zakon nama dao za pravo tako da je naša tužba morala biti prihvaćena. Zamislite taj apsurd da strana, u čiju je korist usvojen Zakon, mora da plaća troškove sudskog postupka u iznosu od 1,8 miliona eura”, poručio je Senić u PR Centru.

On je pozvao Specijalno državno tužilaštvo da reaguje, napominjući da je sutkinja Matović zanemarila stotine pruženih dokaza tokom četiri godine, koliko traje sudski postupak.

“Dokazi su stavljeni pod tepih, a na zadnjem ročištu koje je održano 9. juna ove godine je bila donešena odluka da se uradi vještačenje da bi se odredila visina potraživanja. Međutim, sutkinja naprasno donosi odluku da od vještačenja nema ništa, a visina duga nije utvrđena”, objasnio je Senić.

On je istakao da je, imajući u vidu da se Adiko banka (Hipo Alpe-Adrija banka) i HETA nisu ponašali u skladu sa Zakonom, neprihvatljiv stav sutkinje Matović, da je sam Zakon o konverziji dovoljan osnov da građani ostvare svoja prava.

“Sudovi su ti koji u postupcima utvrđuju da li je došlo do povrede zakona ili nije, a ne da se u obrazloženju kaže da postoji Zakon i da je on dovoljan u ostvarenju prava. Pa zašto onda postoji sud”, upitao je Senić.

Advokat, Dragomir Ćalasan, kazao je da će korisnici kredita u švajcarcima podnijeti žalbu na presudu, čije je obrazloženje, kako je rekao, puno kontradiktornosti.

“Ova presuda je toliko kontradiktorna u izreci, obrazloženju, i u obračunu troškova da svaki laik, svaka sudska kontrola može da utvrdi da ona ne može opstati. Zbog toga se nadamo da će više instance imati u vidu ovo što budemo napisali i da će donijeti odluku u skladu sa važećim propisima”, rekao je Ćalasan.

Prema njegovim riječima, crnogorsko pravosuđe je na ispitu.

“Mi nećemo stati samo kod Višeg suda, Vrhovnog suda ili Ustavnog suda. Mi ćemo o ovome upoznati i međunarodnu javnost, jer je od 2013. godine ovaj predmet pod budnom pažnjom Međunarodne zajednice”, poručio je Ćalasan.

On je istako da se  Zakon o konverziji koji je donešen 2015. godine poštuje u najmanjoj mogućoj mjeri i pored činjenice da je, kako je rekao, Centralna banka Crne Gore bila zadužena da prati sprovođenje toga Zakona.

“Kada su zaključeni aneksi ugovora mi smo povukli tužbe za lica koja su ostvarila pravo -ukinuta devizna klauzula, nema promjenjive kamatne stope, nego je fiksna 8, 2 i smanjen njihov dug za značajan iznos. Međutim, sud i njima dosuđuje troškove postupka, iako smo uspjeli u sporu”, pojasnio je Ćalasan.

On je istakao da Sud ne uvažava činjenicu da je tuženi izazvao proces i da je teret troškova na njemu.

“Tuženi je izazvao proces, a ne mi, pa je onda teret troškova na njemu posebno zbog toga što smo mi uspjeli u sporu, jer smo eliminisali promjenjivu kamatnu stopu, deviznu klauzulu i smanjili dugove klijentima za trećinu, polovinu, a nekima i za dvije trećine”, obajsnio je Ćalasan.

 

Check Also

Prava slika vašeg organizma u rukama stručnjaka

Kompletna radiološka dijagnostika za vas i vašu porodicu

One comment

  1. Kakve su ovo tarife kukala ti majka ni da je usa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *