Pregled štampe za 10. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Rivijeru nude za 7,9 miliona, dugovi znatno veći

Nadmetanje za prodaju hotela Rivijera u Njivicama, čija je imovina procijenjena na 7,95 miliona eura, zakazano je u sjutra u kancelariji javnog izvršitelja, Jasminke Bajović, u Herceg Novom, prenosi Radio Jadran.

Veći deficit Fonda PIO nego državnog budžeta

Državni budžet je za period januar-maj ove godine po osnovu naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje prihodovao 97,6 miliona eura, što je 5,6 miliona eura manje od plana.

Brajović neće o haosu iza sebe

Predsjednik Skupštine i bivši ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti da li se osjeća odgovornim za stanje u Montenegro erlajnsu i drugim saobraćajnim kompanijama čiji višemilionski dugovi i krediti sve češće padaju na teret građana i državnog budžeta.

Dnevne novine

Veliki potencijal za razvoj nautičkog turizma

Crna Gora ima veliki prirodni potencijal za razvoj nautičkog turizma, za šta je potrebna dodatna promocija destinacije, kao i unapređenje izletničkih programa koje bi trebalo prilagoditi putnicima koji dolaze kruzerima, smatraju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Predstavnik Direktorata za razvoj turističke destinacije Nikola Ražnatović kazao je da je od 2005. godine u Crnoj Gori u oblasti nautičkog turizma napravljen značajan pomak.

Novi impuls napretku crnogorske poljoprivrede

Početak realizacije projekta Vlade Crne Gore i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), kroz koji će sa 13,6 miliona eura biti podržan razvoj poljoprivrede i ruralne infrastrukture u sedam crnogorskih opština, svečano je obilježen u petak u Nikšiću.

Dan

Vlasnici Splendida teški 100 miliona

Ukupna imovina firme “Hotels grup Montenegro stars koja gazduje luksuznim bečićkim hotelom Splendid, prema finansijskom iskazu dostavljenom Poreskoj upravi, iznosi preko 100 miliona eura. Po dokumentu u koji je “Dan imao uvid, ukupna aktiva iskazana je u iznosu od 100.006.695 eura.

Za kredite i kamate iz budžeta isplaćeno 77 miliona eura

Prema podacima do kojih je došao Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Ministarstvo finansija je samo u prva četiri mjeseca ove godine za vraćanje glavnica kredita, kamata ili ostalih kreditnih obaveza (provizije, konverzije, naknade) naložilo plaćanja iz trezora na iznos od 77 miliona eura što, kako smatraju u MANS-u, dovoljno govori o haotičnom stanju u državnim finansijama.

Vlada da odmah otkupi akcije od A2A

Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede, na čijem je čelu Vasilije Miličković, podržava put opciju, koju je inicirala italijanska kompanija A2A, kao izlaznu opciju iz EPCG, a koja, kako je naveo, predviđa raskid ,jednog neprirodnog braka.

Pobjeda

Rusi ne haju za sankcije

Crna Gora je ruskim turistima već godinama unazad omiljena destinacija za odmor, potvrdili su Pobjedi izNTO, ističući kako oni sa oko 27 odsto učestvuju u turističkom prometu. Prema podacima turoperatora “R tours”, interesovanje Rusa za Crnu Goru gotovo je dvostruko veće u odnosu na prethodnu godinu

Crnogorsko meso i jaja na evropskim trpezama

Dobijeni EU izvozni brojevi omogućiće crnogorskim proizvođačima da plasiraju proizvode na veliko evropsko tržište, a samim tim steknu konkurentsku prednost u odnosu na druge regionalne proizvođače kojima nije odobren izvoz u zemlje Evropske unije, ocijenili su vlasnici i predstavnici crnogorskih kompanija kojima su nedavno dodijeljeni EU izvozni brojevi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *